X

Νέες συναντήσεις Τσίπρα – Ζάεφ τον Ιούνιο για το Σκοπιανό

Στην "τελική ευθεία" της διαπραγμάτευσης Αθήνα και Σκόπια. Ενημερώνει ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας. Οι "κόκκινες" γραμμές της κυβέρνησης.

Ant1news

Με τις συναντήσεις τους αυτές τις δύο ημέρες - δηλαδή στην προσύνοδο του ΕΣΚ, την πολύωρη «πολύ ουσιαστική συζήτηση σε φιλικό και χαλαρό κλίμα ως σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες» που ακολούθησε, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το δείπνο των ηγετών, αλλά και την πρωινή συνάντηση τους την Πέμπτη - Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν «πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», επιτεύχθηκε πρόοδος, αλλά παραμένει απόσταση να διανθεί. 

Στην μυστική συνάντηση, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Γιάννης Τσακίρης, βρέθηκε μια φόρμουλα συμφωνίας, κάτι που παραδέχτηκε και ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο φαίνεται πως είναι μια συμφωνία που είναι δύσκολο να περάσει στην χώρα του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός. Για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χθες χαμηλούς τόνους και μίλησε για εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται ώστε να μην προσθέσει κι άλλη πίεση . 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία είναι erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ). 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόνιζαν πηγές από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.

"Κάναμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο..."


«Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας τους χρόνου που αδειάζει και πως όμως υπάρχει κλεψύδρα σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας που είναι στις 25 Ιουνίου. «Και υπό αυτή την έννοια», σημείωσε, «θα πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μια εξέλιξη. Μακάρι θετική. Αν όχι θετική, πάλι εδώ είμαστε, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, καλής γειτονίας».

 

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου είπε για τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι «είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» και πως «άλλωστε η πρόοδος που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Σούνιο παρουσία του Μ. Νίμιτς ήταν ουσιαστική». Ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, που χρήζουν και διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης». «Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες», είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει την πεποίθηση του ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί». Είπε ότι εξετάζονται «βήμα-βήμα» όλες οι λεπτομέρειες, «αλλά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να μιλήσουμε για συμφωνία» και πως θα υπάρξουν τα επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να ξαναβρεθούν οι δύο τους στις αρχές του επόμενου μήνα. «Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε μεσούσης της διαπραγμάτευσης να αναφερθεί σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια υπάρχει ακόμα απόσταση, εξηγώντας ότι δεν έχει νόημα να κατηγοριοποιεί τα κλειστά και ανοικτά θέματα.

 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί μιας συμφωνίας σε μια πρόταση που θα μεταφέρουν οι δύο αρχηγοί στις χώρες τους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που υπάρχει είναι διάφορες σκέψεις πάνω στο τραπέζι, εναλλακτικές για τα κρίσιμα και ανοικτά θέματα, διαβεβαιώνοντας ότι οι θέσεις μας παραμένουν. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς όμως να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε ‘κόκκινες γραμμές'». Πρόσθεσε ότι ακόμα και το θέμα της ονομασίας, το πώς η ονομασία θα μπορεί να δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η πορεία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ, «που τώρα αναζητούμε από κοινού μια κοινά αποδεκτή ονομασία είναι ένα κρίσιμο και όχι απλό ζήτημα». «Υπάρχουν σκέψεις πάνω στο τραπέζι τις κουβεντιάζουμε, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω διευκρινίσεις πριν να έχουμε την τελική στάση της άλλης πλευράς όσον αφορά στα κρίσιμα αυτά θέματα.

Για το εάν έχει κλειδώσει το όνομα «Άνω Μακεδόνια», μεταφρασμένο ή αμετάφραστο, είπε ότι υπάρχει μια σειρά από προτάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε, κάποιες εναλλακτικές, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος».

 Κατρούγκαλος: Τα τελευταία εκατό μέτρα ενός δρόμου αντοχής είναι τα πιο δύσκολα

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά θέματα, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι έχουμε την συμφωνία στο τσεπάκι μας, μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε φτάσει στα τελευταία εκατό μέτρα, όπως πάντα όμως τα τελευταία  εκατό μέτρα ενός δρόμου αντοχής είναι ίσως τα δυσκολότερα» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Θέμα 104,6. 

Παράλληλα, σημείωσε πως «για να έχουμε λύση και να τη θεωρήσουμε εθνικά επωφελή θα πρέπει να μην αφήνει καμία ουρά απ' έξω ακριβώς για να μην την ξαναβρούμε μπροστά μας την επόμενη δεκαετία και επίσης να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, ακριβώς για αυτό το λόγο μας χρειάζεται η συνταγματική αναθεώρηση, για να υπάρξει συμφωνία που να είναι εθνικά επωφελής δεν πρέπει να λύνει μόνο το ζήτημα του ονοματολογικού αλλά να μην έχει και θέματα που να μπορούν να δημιουργήσουν  στο μέλλον αμφισβητήσεις αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας και προφανώς θα πρέπει να είναι μια λύση που να ισχύει ως προς  το ονοματολογικό έναντι όλων το περίφημο αυτό erga omnes». 

Σκουρλέτης: Πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ

 

Πορευόμαστε θετικά και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ' ότι πριν ή τέσσερις μήνες» είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Focus». «Από συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ προκύπτει ότι έγιναν βήματα ουσιαστικά, όμως παραμένει το ζητούμενο, που είναι μια συνολική συμφωνία που δεν τεμαχίζεται. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει δυο και τρεις διαφορετικές γραμμές στο θέμα αυτό, ενώ επιλέγει να είναι ανακόλουθη ως προς την καραμανλική γραμμή. «Η ΝΔ κατηγορεί γενικά και αόριστα την κυβέρνηση ότι δεν αποσαφηνίζει τη στάση της, ενώ είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και για πρώτη φορά κυβέρνηση έχει κάνει τόσα βήματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Χατζηδάκης για ονοματολογικό: Λύση που πηγαίνει σε σαλαμοποίηση

«Είναι δεδομένη η θέση μας ότι χρειάζεται ενιαία και οριστική λύση, με μια συμφωνία που να περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αναθεώρησης του συντάγματος, της γλώσσας, της μακεδονικής εθνότητας, του αλυτρωτισμού στο σύνολό της» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Focus» ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Φαίνεται, ότι μια τέτοια λύση δεν είναι μπροστά μας, αλλά μια λύση που πηγαίνει σε σαλαμοποίηση του θέματος και παραπέμπει θέματα όπως το σύνταγμα στο μέλλον και άλλα ζητήματα δεν τα αντιμετωπίζει καθόλου. Αν αυτό συμβαίνει, δεν μας ικανοποιεί. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είμαστε ανοικτοί για κάθε ενημέρωση». Υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι στη ΝΔ, αλλά στην κυβέρνηση που μιλάει με δύο γλώσσες.