X

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

Ο Ζαεφ θεωρεί το  “Μακεδονία του Ίλιντεν”, ως το μοναδικό σημείο σύγκλισης. Αποδέχεται το “erga omnes” και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ant1news

O Πρόεδρος της ΠΓΔΜ και οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να ενημερωθούν από τον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αρκετοί εκτιμούν ότι το “Μακεδονία του Ίλιντεν” μπορεί να μην ικανοποιεί απόλυτα το αλβανικό ακροατήριο, αλλά με αυτό θα μπορούσε καλύτερα να προσεταιριστεί την αντιπολίτευση.

Ενδεικτική, ενδεχομένως, να ήταν η εικόνα ελάχιστων φανατικών έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η σκοπιανή πολιτική ηγεσία.

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”, αποδεχόμενος το “erga omnes” και την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, έσπευσε να προεξοφλήσει μία συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάνει δεκτή την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

Μαξίμου: Καλωσορίζουμε την αποδοχή της ΠΓΔΜ για ονομασία erga omnes

Από το γραφείο Tύπου του Πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση που σχολιάζει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό που έρχονται από την ΠΓΔΜ, τονίζει ότι, «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

 

Έχοντας βάλει ως προϋπόθεση για τη λύση το “erga omnes” και την συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη σκοπιανή ηγεσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. και πρόσθεσε πως όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες, τόνισε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα, ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

 

“Βέτο” της Αντιπολίτευσης

Το πρώτο ηχηρό “όχι” στην προτεινόμενη από τον Ζόραν Ζάεφ ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” ήρθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κάθετα αρνητικοί ήταν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, που είδαν άλλο ένα “όχημα” του σκοπιανού αλυτρωτισμού.

Η Φώφη Γεννηματά απέρριψε την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” και επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί ολοκληρωμένη λύση στη βάση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό και με εγγυήσεις για το σύνταγμα και την απομάκρυνση από τον αλυτρωτισμό.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε στον Πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Πρωθυπουργό. Όπως είπε, δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα (οικονομικά, τεχνολογικά, κ.α.), ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια.