X

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ για την “Ίλιντεν Μακεδονία”

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Σκόπια, εν όψει της νέας συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς. Παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με κεκτημένο την δημόσια παραδοχή του Ζόραν Ζάεφ ότι αποδέχεται το εύρος χρήσης “erga omnes” και την Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά αυτές οι προϋποθέσεις “κουμπώνουν” στο όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία”, συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ.

«Δεν υπάρχουν εδαφικές βλέψεις σε καμία γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» διαμηνύει ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο,  “Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας” είναι το όνομα για το οποίο είναι δυνατό να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα. Με αυτό το όνομα, διαχωρίζεται πλήρως η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Διαχωρισμός από κάθε άποψη. Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι ένας κοινός αγώνας των πολυεθνικών μας λαών για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η Αθήνα δείχνει στο πακέτο Νίμιτς και τα πέντε ονόματα, που αυτό περιέχει. “Αδειάζει” δηλαδή ευσχήμως το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία”, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται γεωγραφικός ή χρονικός προσδιορισμός. Όπως σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, «Ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».

 

«Είναι χρονικός προσδιορισμός» αντιτείνει με επίσημη ανακοίνωση της η Κυβέρνηση των Σκοπίων, ανακατεύοντας την τράπουλα εν όψει της συνάντησης Νίμιτς-Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη στις 24-25 Μαΐου. «Αναμένουμε ότι η πρόταση θα κατανοηθεί και θα τύχει ευρύτερης υποστήριξης στην Αθήνα», είναι το μήνυμα που στέλνει στην Ελλάδα.

Για ένα «πακέτο λύσης, που προσφέρει μία ευκαιρία σε όλους να βγουν νικητές», κάνει λόγο η Υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Έλενα Σεκερίνσκα.

Αποστάσεις από την τελευταία τοποθέτηση του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, κράτησε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόφσκι. «Παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν, ότι δεν θα υποστηρίξουμε την αλλαγή του Συντάγματος και του συνταγματικού ονόματος. Η όλη διαδικασία διεξήχθη κρυφά, τα εθνικά συμφέροντα του κράτους απειλούνται. Ο στόχος ήταν η σαφής είσοδος στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά η τροχιά είναι επικίνδυνη», δήλωσε.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πενς - Στις ΗΠΑ ο Νίκος Κοτζιάς

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις φαίνεται να είναι ζωηρό. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τηλεφωνικά τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μην χαθεί το θετικό μομέντουμ. «Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία να λυθεί το ζήτημα και ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Συνεχίστε να εργάζεστε με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, κάτι που θα προάγει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», είπε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στον κ. Τσίπρα.

Με τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, θα αρχίσει αύριο τις επαφές του στην Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το Σκοπιανό, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

ΝΔ: η ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν" δεν έπρεπε καν να συζητηθεί

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του για το Σκοπιανό, τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στο όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας». «Ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, ακούσαμε και με ενημέρωσε και μένα προσωπικά ότι συζητά ως ονομασία για τα Σκόπια το όνομα της “Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «την ώρα που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα».

Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει στη Βουλή πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων, είτε ζητηθεί διευρυμένη πλειοψηφία με 180 ψήφους είτε με τη σχετική πλειοψηφία των 150 ψήφων, αναφέρει ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Ο κ. Βορίδης σημειώνει ότι δεν βλέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων. «Άρα δεν υπάρχει αντικείμενο συζητήσεως» τονίζει.