X

Ζάεφ για Σκοπιανό: Είμαστε κοντά στην λύση

Δεν θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Την Παρασκευή νέα συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς.

Ant1news

«Είμαστε κοντά στη λύση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ΄ αυτού: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις -σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο». Κατηγόρησε ακόμα τον κ.Ζαεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.

Επ΄ αυτού ο κ. Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του στο "SPIEGEL" τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.

Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς 

 

Εν τω μεταξύ, σε εποικοδομητικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

O κύκλος συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ oλοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 τα μεασάνυχτα (ώρα Ελλάδος), ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

«Εναπόκειται στην πλευρά των Σκοπίων να δείξει ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου» ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «η Αθήνα επιθυμεί να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση προϊόν συμβιβασμού» στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. 

Αναφορικά με τον σημερινό γύρο συνομιλιών με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και το γεγονός ότι η σκοπιανή πλευρά δηλώνει ότι «είμαστε στο τέλος του δρόμου», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, ο κ.Κότζιας απάντησε: «Δεν έχει παρά να το δείξει αύριο».

O Έλληνας ΥΠΕΞ εν συνεχεία δήλωσε: «Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω την θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».