X

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ ανανέωσαν το ραντεβού τους, με το χθεσινό να λήγει χωρίς δηλώσεις. Γιατί γίνεται λόγος για «πρόοδο» και «παράθυρο ευκαιρίας».

Ant1news

Για σήμερα ανανεώσαν το ραντεβού τους στην έδρα του ΟΗΕ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και ο Σκοπιανός ομόλογός του, μετά τη χωρίς αποτέλεσμα πολύωρη συνάντησή τους.

Η διαπραγματευτική διαδικασία κρατείται «ζωντανή» και συνεχίζεται σήμερα στις 9:30, τοπική ώρα (16:30) ώρα Ελλάδος, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το τι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνομιλία, η οποία έγινε υπό τον Ειδικό Διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Όπως, πάντως, δήλωσε διπλωματική πηγή «δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία. Υπάρχει, όμως ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα κατατεθεί από τον Μάθιου Νίμιτς μια τελική πρόταση προς τις δύο πλευρές, αν η Αθήνα και τα Σκόπια δεν έχουν συμφωνήσει στο 90% των βασικών θεμάτων και ανεξαρτήτων με το τι έχει συμφωνηθεί στις τεχνικές επιτροπές για τα δευτερεύοντα ζητήματα.

Με τα Σκόπια να επιμένουν στην «Δημοκρατία του Ίλιντεν» τα «φαβορί» στο θέμα της ονομασίας είναι η «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» (Republika Nova Makedonija) και η «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (Republika Gorna Makedonija), ενώ στο «τραπέζι» μπήκε και η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» (Republika Vardarska Makedonija).

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας χθες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε κοντά σε λύση», όμως σκοπιανές πηγές από την Νέα Υόρκη διέρρεαν προηγουμένως ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ, που εκπροσωπεί τη «σκληρή γραμμή» της κυβέρνησης Ζάεφ, σχεδίαζε να παραιτηθεί από Υπουργός Εξωτερικών.

Μετά όμως από την ολοκλήρωση της 7ώρης διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές «έβλεπαν» προοπτικές σύγκλισης, ακριβώς εξαιτίας της παρατεταμένης συζήτησης. Η Ουάσιγκτον, που πιέζει για λύση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, φαίνεται πως χαμηλώνει τον «πήχη» των προσδοκιών μετά την απόρριψη της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» από πλευράς Αθήνας. Αθήνα και Σκόπια, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, θα επιχειρήσουν να «περάσουν» το μήνυμα ότι «αν καθυστερούμε λίγο είναι λογικό, αλλά θα προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει πολύ πρόοδο, αλλά έχουμε δυσκολίες».