X

Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: ολοκληρώθηκε η συμφωνία – δύο οι τελικές επιλογές για το όνομα

Νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έδωσε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, εν όψει της επικοινωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Ant1news

Μία νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έδωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο πρώην επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας, υποστηρίζει ότι έχει επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και πλέον απομένει η επικοινωνία των Πρωθυπουργών Τσίπρα-Ζάεφ για την τελική απόφαση σχετικά με το όνομα.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, δύο είναι οι επιλογές που υπάρχουν: “Βόρεια Μακεδονία” ή “Νέα Μακεδονία”.

«Xθες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τριών διπλωματών από το Υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ.: της ΠΓΔΜ), επήλθε η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος με όλες τις λεπτομέρειες, erga omnes και μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Πλέον, περιμένουμε από τους συμβούλους των δύο χωρών, Μπασάνοβιτς και Καλπαδάκη, να οργανώσουν μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα για να αποφασίσουν για το όνομα Βόρεια ή Νέα Μακεδονία», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Μιλόσοσκι.

 

«Δεν υπάρχει συμφωνία αυτήν τη στιγμή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό “Epsilon”. «Όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση», συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως υπάρχουν οι συσχετισμοί για μία ευρύτατη πλειοψηφία στην Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία.

Μόνον εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ζητούν οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τα συλλαλητήρια μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γ. Τάτσιος, περιέγραψε στον Γιώργο Παπαδάκη το σκεπτικό πίσω από την κατάθεση της μήνυσης κατά του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ έγινε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της της Ελλάδας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Εκφράζεται, παράλληλα, η ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση «προς συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».