X

Ζάεφ: Θέμα ημερών το τηλεφώνημα στον Τσίπρα για το Σκοπιανό

«Ζεσταίνει» ξανά την διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Τα τρία ονόματα και οι θέσεις της Αθήνας. Το "τελεσίγραφο" των ΗΠΑ.

Ant1news

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, όπως υποστήριξε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αν και δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια αναφορικά με τις τρεις προτάσεις για το όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό βρίσκεται στο τέλος της,εκτιμώντας παράλληλα πως οι προσπάθειες στο τέλος θα στεφθούν από επιτυχία.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, σημειώνοντας πως οι διεργασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και η πορεία τους θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Σημείωσε δε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, πως μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες της πΓΔΜ για το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς εκείνοι θα έχουν και τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος.

«Θέλω αυτές τις ημέρες να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μόλις συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες, θα τις κοινοποιήσουμε άμεσα στον λαό», είπε ο κ. Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο στην πΓΔΜ, τελεσίγραφο στα Σκόπια να έχουν απαντήσει έως τις 9 Ιουνίου εάν συμφωνούν με το κείμενο της συμφωνίας έστειλαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα MDK, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία του Ιλιντεν, γινόταν μια ανταλλαγή, - δηλαδή χρήση erga omnes του ονόματος και σε αντάλλαγμα για τα Σκόπια διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας. Στο δημοσίευμα τονίζονται οι σκοτεινές πλευρές  σχετικά με το πως θα εξηγούνταν η σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην "ελληνική Μακεδονία".

Όλα αυτά, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε τα τρία ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι και δήλωσε αισιόδοξος για την τελικλή συμφωνία