X

“Κρύο - ζέστη” και …πιέσεις για το Σκοπιανό

Κατεβάζει ταχύτητα η πΓΔΜ, με την Αθήνα να βλέπει διχασμό στο εσωτερικό της FYROM. Επίθεση ΝΔ στον Κοτζιά και «γρίφος» Κοτζιά για την ψήφιση της συμφωνίας.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μολονότι τα Σκόπια τελούν υπό την πίεση του χρόνου, προκειμένου να εκπληρώσουν τα πολιτικά ορόσημα που έχουν θέσει, ξάφνιασαν το απόγευμα της Πέμπτης, κατεβάζοντας ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις. 

Επισήμως, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων έδειξε ότι δεν βιάζεται να προλάβει χρονοδιαγράμματα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας ποιοτικής συμφωνίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας σε δηλώσεις του, αναφορικά με το περιβόητο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία, «ίσως να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα και ελπίζω να γίνει σύντομα. Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό η λύση να είναι βιώσιμη και να αντέξει στον χρόνο. Πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι οι επόμενες γενιές θα χτίσουν φιλικούς δεσμούς με αυτή την συμφωνία». 

Η Αθήνα πάντως διαπιστώνει χάσμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ζάεφ, δείχνοντας προς την πλευρά του Νικολά Ντιμιτρόφ ως πιο «σκληρού», με κυβερνητικό αξιωματούχο να σημειώνει «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια. 

Την πίεση τους, ώστε να μην χαθεί το θετικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί, ασκούν ξανά οι ΗΠΑ, με το Υπ. Εξωτερικών της χώρας να τονίζει σε ανακοίνωση του «ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της Ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Φίλης: Κατά συνείδηση η ψήφος  για το Σκοπιανό

Την ανάγκη η συμφωνία για το Σκοπιανό όταν έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί «με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα και με 200 βουλευτές» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. 

«Θέλω να έχω μια ενημέρωση επίσημη, από τις εφημερίδες που διαβάζω τις εκατέρωθεν δηλώσεις βλέπω ότι υπάρχουν δυνατότητες μιας συμφωνίας στο άμεσο μέλλον. Δεν γνωρίζω ποιο είναι το timing,έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, έχω τη μεγάλη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία. Αν οι βουλευτές ψηφίσουν με τη συνείδηση τους όπως λέει το Σύνταγμα τότε θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία, η καλή  πολιτική σκοπιμότητα ένα τέτοιο ζήτημα να λύνεται με ευρύτερες συναινέσεις επιβάλλει να επιδιώξουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Βουλή», «να περάσει και με 200» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης  

 

Κόντρα στην Βουλή

Κόντρα για την ονομασία των Σκοπίων και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είχαν στη Βουλή Νίκος Παππάς και Άννα Ασημακοπούλου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με αφορμή τις δηλώσεις του Σλοβάκου Ευρωβουλευτή στο συνέδριο του ΕΛΚ χαιρέτισε τη μετακίνηση, όπως είπε, του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Θα αφήσουμε τον πανδαμάτoρα χρόνο να σας προσγειώσει στην πραγματικότητα και να ασκείτε την κριτική σας σε όσα πραγματικά συμβαίνουν». 

Η Άννα Ασημακοπούλου επεσήμανε ότι η θέση της ΝΔ στο θέμα είναι ξεκάθαρη κι πως αν δεν θέλει η κυβέρνηση να την καταλάβει είναι δικό της πρόβλημα. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προχωρά με μυστική διπλωματία, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια πρόταση είναι στο τραπέζι, τονίζοντας ότι  δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει, καθώς δεν έχει την στήριξη του κυβερνητικού της εταίρου.

 

Bασίλης Λεβέντης: Όλοι παίζουν διπλό παιχνίδι

Για υποκρισία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το Σκοπιανό έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Η αλήθεια είναι ότι οι Σκοπιανοί θα έκαναν τα πάντα για να πάρουν τον όρο Μακεδονία και η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα γιατί υπάρχει το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ που η Γεννηματά έχει πει ότι αν φύγουν τα αλυτρωτικά θα ψηφίσει» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε ποτέ στην έννοια της πατρίδας. Όλοι αυτοί οι γέροι του Συνασπισμού όπως ο Παπαδημούλης και ο Κουβέλης δεν ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν δίνουμε τα σύνορα, ότι λίγη σημασία έχουν τα σύνορα, ότι πρέπει οι λαοί να ενωθούν». Ο κ. Λεβέντης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών λέγοντας «να δεσμευτούμε για τη θέση πριν να υπάρξει συμφωνία», ενώ σημείωσε ότι «ο Τσίπρας βγάζει τους βουλευτές του στα κανάλια με 5-6 επιχείρηματα γελοία και τους κινδύνους δεν τους εξετάζουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να είμαι ήσυχος όταν το 80-90% της κοινής γνώμης αντιτίθεται».

Σφοδρή αντιπαράθεση ΥΠΕΞ-ΝΔ

Νέα επίθεση στον Νίκο Κοτζιά εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία, τα οποία, όπως αναφέρει, είχε επικαλεστεί ο Υπ. Εξωτερικών «υποστηρίζοντας ψευδέστατα ότι η Ελλάδα έχει τάχα από το 1977 αναγνωρίσει την “Μακεδονική γλώσσα”, ενισχύοντας έτσι -κατά τρόπο ανεξήγητο και απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας. Όπως εύκολα θα διαπιστώσει κανείς, η ΝΔ όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η “Μακεδονική”, αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012. Οι επιφυλάξεις της ΝΔ, μάλιστα, υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας Διάσκεψης του ΟΗΕ (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Υπονομεύει έτσι τη θέση της Ελλάδας σε μία μικροπολιτική προσπάθεια να πληγεί η αντιπολίτευση. Αλλά ο αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη εθνική υπόθεση. Δυστυχώς αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ ο κ. Κοτζιάς», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Νέα Δημοκρατία.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, που καλεί τη Νέα Δημοκρατία «να σοβαρευτεί και να δράσει με ευθύνη». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η ΝΔ «συνεχίζει να μην μιλάει για την ταμπακιέρα ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπερδεύει τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ με την επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα εκάστου κράτους-μέλους».

Αξιώνει από τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1. Πως φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να αντιδράσει η χώρα σε κείμενα και πίνακες του ΟΗΕ;
  2. Πότε και επί ποιας κυβερνήσεως συμπεριλήφθηκε η γλώσσα της πΓΔΜ στον πίνακα των Ηνωμένων Εθνών με την ονομασία “μακεδονική” και μήπως η ΝΔ ευθύνεται γι’ αυτό;  
  3. Ποια ονόματα προέβαλλε κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ποιο από αυτά υποστηρίζει η ΝΔ σήμερα;
  4. Έχει αποδεχθεί η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε άλλα τον όρο “Μακεδονία” σκέτο για εσωτερική χρήση στην πΓΔΜ και, εφόσον τον είχε αποδεχθεί, αντελήφθη ότι αυτό συνεπαγόταν και όλα τα ανάλογα παράγωγα (ταυτότητα, γλώσσα, εμπορικές ονομασίες κ.ο.κ.);  
  5. Αντιλαμβάνεται η ΝΔ ότι με την πολιτική των άκρων που ακολουθεί δίνει τροφή για την ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή, ή δεν την νοιάζει;

Η απάντηση της ΝΔ

«Ο κ. Κοτζιάς όχι μόνον επιμένει στην πολιτική παραπλάνησης του ελληνικού λαού, αλλά το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι συνεχίζει με τις τοποθετήσεις του να αποδυναμώνει τα πάγια διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι -συνειδητά ή ασυνείδητα- τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων», αναφέρει σε απάντηση της η ΝΔ, στρέφοντας τα πυρά της κατά του Υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που βρίσκονται στο σκοτάδι για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, διαστρεβλώνοντας πλήρως όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν σε σχέση με την δήθεν «Μακεδονική γλώσσα». Του απαντούμε λοιπόν εκ νέου ακόμη στα ανυπόστατα ερωτήματα που θέτει. Και εννοείται ότι δεν θα επανέλθουμε, καθώς είναι προφανές ότι ο ίδιος είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να καταλάβει».  

«Η κυβέρνηση, με τη διγλωσσία της, τη μυστική διπλωματία, τις διαστρεβλωτικές και διχαστικές τοποθετήσεις της και την απαξίωση κάθε κριτικής φωνής, επιλέγει να καλλιεργεί ένα κλίμα μισαλλοδοξίας, ενισχύοντας παράλληλα κατά τρόπο απαράδεκτο την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας. Η στάση της αποτελεί πρωτοφανές δείγμα μικροπολιτικής ανευθυνότητας», προσθέτει η ΝΔ,  καταλήγοντας «δεν νoμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά. Γι΄ αυτό θα φέρει ακέραιη προσωπική ευθύνη, αν συναινέσει σε μια συμφωνία που θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας».