X

Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ - Τσίπρα

Με καθυστέρηση δέκα ημερών το τηλεφώνημα που δρομολογεί εξελίξεις. Γιατί έκλεισαν νέο ραντεβού οι δύο Πρωθυπουργοί. "Πολεμικό κλίμα" Μαξίμου - ΝΔ. Τι αποκάλυψε ο Κοτζιάς.

Ant1news

Πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση δέκα ημερών το τηλεφώνημα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στον Έλληνα ομόλογο του, Αλέξη Τσίπρα, όπως αναμενόταν από σήμερα το πρωί, μετά το δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων Makfax, που επιβεβαίωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την έκτακτη επίσκεψη του στο Μαξίμου και τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό.

Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν μακρά και διεξοδική συνομιλία για περίπου μία ώρα, αναλύοντας όλο το πλέγμα των "αγκαθιών" για την συμφωνία.

Μάλιστα, Ζάεφ και Τσίπρας, που συνομίλησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε καλό κλίμα, ανανέωσαν το τηλεφωνικό ραντεβού τους για την Τρίτη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες".

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, ενώ και από την πλευρά των Σκοπίων επιβεβαιώνεται ότι το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια τηλεφωνική συνομιλία.

Όπως συνάγεται, απο την ανάγκη ύπαρξης δεύτερου τηλεφωνήματος, μετά απο αρκετές ώρες μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα, που χρήζουν διευθέτησης απο την μία ή την άλλη πλευρά, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία ή να φανεί αν τελικώς οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε "ναυάγιο".

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

“Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης”.

 

 Ζάεφ: Ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας 

«Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ μιλώντας, λίγες ώρες αργότερα, στο τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση», ανέφερε ο Ζάεφ. 

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, τόνισε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ.

Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα 

Ως ένα αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και πΓΔΜ, για την επίλυση του ονοματολογικού, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

 

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι -Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει. 

Μπαράζ διευθετήσεων

Το σκοπιανό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. Η σκοπιανή πλευρά «προσέφερε «δημιουργικές λύσεις» που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας, αναφέρει το Makfax.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως μετά τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ (σ.σ. μετά τη βόλτα με τις… γουρούνες στην εξοχή) είχαν συνάντηση, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό η Νέα Δημοκρατία, μέσω της εκπροσώπου της Μαρίας Σπυράκη, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που ζήτησε από τη ΝΔ να αποκαλύψει ποια ονόματα πρότεινε όταν διαπραγματευόταν η ίδια για το Σκοπιανό.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου

Λίγη ώρα μετά την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με την διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει.