X

Σκοπιανό: Κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για “Βόρεια Μακεδονία”

Τι ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ποια βήματα πρέπει να κάνει η πΓΔΜ.

Ant1news

Την κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την μετονομασία των Σκοπίων σε "Severna Macedonia" δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία” (το πλήρες όνομα της χώρας θα είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας") ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σκοπιανό ομόλογο του, ενώ απηύθυνε και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε "εθνική γραμμή" εδώ και δεκαετίες, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό", η οποία θα είναι μία για όλες τις χρήσεις (σημ: erga omnes), όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά. 

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην συμφωνία προβλέπεται ότι θα υπάρχει και μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων σε ότι αφορά τους αλυτρωτικούς όρους που υπήρχαν, κάτι που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατοχυρώνει την αρχαία, ελληνική, πολιτιστική κληρονομία, την οποία κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν.

Όπως είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Πρωθυπουργός, η συμφωνία θα ισχύσει απο πλευράς της Ελλάδας εφόσον υπάρξει η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ακολούθως θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και στην Βουλή για το ζήτημα.

"Χρέος όλων μας είναι να τηρήσουμε με νηφαλιότητα αυτήν την συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταπάντησε ότι "ειναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα θεωρεί ως αυτονόητη την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί εναπόκειται σε εκείνη".

Κυβερνητικές πηγές ενημερώνουν για τα κέρδη από την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας μάλιστα πως "με το “Severna Makedonja” παίρνουμε πίσω το “Μακεδονία” και την ιστορία μας".

Ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Τετάρτη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα στείλει στους επικεφαλής των κομμάτων τα κείμενα της συμφωνίας.

Ο πρώτος που ενημέρωσε ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα, ενώ όπως ανέφεραν ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9.30 αύριο το πρωί όπου θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Περίπου στις 19:15 ολοκληρώθηκε η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά και ακολούθησε το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως”  στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία. Επίσης, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί “Μακεδόνα πολίτη” και “Μακεδονικής γλώσσας”.

Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή. Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, την ίδια ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωνε, από την πλευρά του, τους πολίτες των Σκοπίων, οι οποίοι παρακολουθούν έναν "εμφύλιο" μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της πΓΔΜ για την διαχείριση και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό. 

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στις 10.00 αύριο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της χώρας  Γ. Ιβάνοφ, για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τη διαφορά Ελλάδας πΓΔΜ, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος και συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις για την συμφωνία

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό" έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, έκανε δήλωση σχετικά με την διμερή συμφωνία, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ιστορική στιγμή και ότι και οι δύο χώρες αξίζουν συγχαρητήρια και στήριξη. Χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, για την Ευρώπη και για τον κόσμο, καθώς αποδεικνύει - πως μέσω του διαλόγου, την επιμονή, τις ηγετικές ικανότητες, το θάρρος και τη διπλωματία, γίνονται δυνατές οι λύσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα. « Θα είναι τιμή για μένα, να παραστώ στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό» αναφέρει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ και συνεχίζει καλώντας «τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες». «Αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό». Ο κ. Μάας κάνει λόγο για μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία», ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

Στην ανακοίνωσή του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι βρισκόταν - σε συντονισμό με την Καγκελαρία - σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκαλύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.