X

“Severna Makedonja”: Διεθνής ικανοποίηση για την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, οι δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών, οι αναφορές του διεθνούς Τύπου. Κριτική απο τα ελληνικά κόμματα.

Ant1news

Διεθνής ικανοποίηση επικρατεί για την συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την “Severna Makedonja” και τους άλλους όρους στο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν οι δύο Πρωθυπουργοί, με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω διαγγέλματος, να κάνει λόγο για μια καλή συμφωνία, με σειρά προβλέψεων στην "εθνική γραμμή".

Απο την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την ικανοποίηση τους ο Ντόνταλντ Τουσκ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ο μεσολαβητής για το Κυπριακό Μπαρθ Ειντε, οι ηγεσίες του Κοσσόβου, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας απο την Βαλκανική και πλήθος άλλων επικεφαλής Κρατών, όπως μεταφέρουν και επαινετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για ιστορική συμφωνία

Στον αντίποδα, επικριτικές ήταν οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων, μετά τον πρώτο γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών  απο τον Πρωθυπουργό για τις παραμέτρους της συμφωνίας, για την οποία το Μαξίμου υποστηρίζει ότι διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Για μία ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, υπογραμμίζοντας πως χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες και να διευθετήσουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό.

Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η συμφωνία για το Σκοπιανό να πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή πριν υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Πρωθυπουργός κατέθεσε ήδη αίτημα στον Νίκο Βούτση κι έτσι η συζήτηση, εκτός ...κοινοβουλευτικού απροόπτου, πχ. κατάθεσης πρότασης μορμφής, όπως φέρεται να εξετάζει η ΝΔ, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια, στις στις 10:00 της Παρασκευής, 15 Ιουνίου.

 

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια ασκεί ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία, αλλά και ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.

«Η συμφωνία αυτή είναι πάνω από κομματικές γραμμές, είναι μια ιστορική στιγμή, θετική για τη χώρα», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” με τον Γιώργο Παπαδάκη, σε σαφώς διαφορετική γραμμή απο εκείνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στον αντίποδα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, εξέφρασε στο “Θέμα 104,6” την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να κάνει συμφωνία για το Σκοπιανό.

 

Έξαλλος ο Σκοπιανός Πρόεδρος με τον Ζόραν Ζάεφ

Απροσδόκητη εξέλιξη είχε η συνάντηση του Προέδρου Ιβανόφ με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ στα Σκόπια, καθώς ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο λεπτά!

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, ο Σκοπιανός Πρόεδρος είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε καν να ακούσει τις λεπτομέρειες από τον Πρωθυπουργό Ζάεφ.

Όταν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε ο Γκιόργκι Ιβανόφ ήταν εάν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στο άκουσμα της θετικής απάντησης, ο Σκοπιανός Πρόεδρος τους είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.

Μάλιστα, ενός της ημέρας αναμένεται διάγγελμα του Γκιόργκι Ιβανόφ προς τον λαό της ΠΓΔΜ.

 

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την Τρίτη τη συμφωνία των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και συνεχάρη τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο Κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. υπ' αριθμόν) 817 (1993) και 845 (1993). Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία. Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας (με τις προσπάθειές του) για πολλά χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ», προστίθεται στο κείμενο.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Συγχαρητήρια από Αλβανία και Βουλγαρία

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, υπογραμμίζοντας πως ανοίγει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί .