X

Σκοπιανό: η επόμενη ημέρα της συμφωνίας

Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την συμφωνία. Σε κλοιό διαδηλωτών η Βουλή των Σκοπίων. Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα.

Ant1news

Παρά τα διθυραμβικά σχόλια διεθνώς για την «ιστορική συμφωνία» που βάζει τέλος σε μία διένεξη δεκαετιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, με τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο “στόχαστρο” της αντιπολίτευσης.

Τη νύχτα που πέρασε η Βουλή των Σκοπίων βρέθηκε σε κλοιό διαδηλωτών, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Πισοδέρι Φλώρινας, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας βρίσκει τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, αντιμέτωπο με μία σειρά προκλήσεων. Η Κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή και οι διαδικασίες που έπονται, χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες.

 

Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε σε σημερινή συνεδρίασή του το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα που υπογράφτηκε από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στους Ψαράδες των Πρεσπών. Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 τοπική ώρα την Τρίτη και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας. Εφόσον ανάψει το “πράσινο φως” επ' αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Οι πολιτικοί αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ , ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει. 

Τέλη Σεπτέμβριου-αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζεται το δημοψήφισμα. Όλο το καλοκαίρι θα είναι προεκλογική περίοδος στα Σκόπια. Υπονόησε ο Ζόραν Ζάεφ ότι εάν χρειαστούν πρόωρες εκλογές, θα προτιμούσε να τις κάνει μαζί με το δημοψήφισμα και αν περάσει αυτόν τον “κάβο”, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Εκεί απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, που δεν την έχει στην Βουλή. Οπότε θα πρέπει να πείσει την αντιπολίτευση να πειθαρχήσει με το κοινό αίσθημα.

Αναφορά στη συμφωνία με τα Σκόπια έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ινδό ομόλογό του: «Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η πρόσκληση προς ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την ΕΕ προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση - όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας συμφωνία - δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.

 

Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας και συνανάπτυξης για τα Βαλκάνια, που έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικιστές εξάρσεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Kontra Channel.

Τις απόψεις της σε σχέση με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ παρουσίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Σεργκέι Στάνισεφ.

Κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του ΕΣΚ, στις Βρυξέλλες, κ. Γεννηματά επεσήμανε την υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, αλλά υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με το παρασκήνιο της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ πείστηκαν να μην ψηφίσουν την πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, επειδή μπήκαν στη “ζυγαριά” τα ανταλλάγματα για τη ρύθμιση του χρέους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Καμμένου, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και τα περί συζήτησης για πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Την ίδια ώρα, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσα, σύμφωνα με τη μετάφραση των οποίων, αυτοπροσδιορίστηκε ως “εθνικά Μακεδόνας”. Ο ίδιος μιλώντας στο “Καλημέρα Ελλάδα”, το διεύψευσε. Οι δηλώσεις του βουλευτή έγιναν στη σλαβική γλώσσα. 

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Στέλιος Κούλογλου, με τον Βασίλη Κικίλια. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από το πάνελ, με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την «ιδεολογία της Ψωροκώσταινας», τις οποίες θεώρησε απαξιωτικές για την χώρα.

«Είναι προφανές ότι η ψήφος που δόθηκε στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά είχε στόχο την παραμονή της Κυβέρνησης στην εξουσία. Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα, τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξουν», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”.