X

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Αθήνα

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Συναντήσεις με Παυλόπουλο, Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Ant1news

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ (Ram Nath Kovind), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Στις 10 το πρωί, ο Ινδός Πρόεδρος κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά τη συνομιλία που είχαν, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στη συμφωνία με τα Σκόπια: «Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρόσκληση προς ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την ΕΕ προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση - όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας συμφωνία - δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.

Στις 12 το μεσημέρι ο Ινδός Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εν συνεχεία, ο κ. Ραμ Ναθ Κοβίντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βράδυ ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Ινδού Προέδρου.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται στο Ζάππειο.