X

Ντιμιτρόφ: “όλα έτοιμα” για την πρόσκληση της FYROM από το ΝΑΤΟ

Σίγουρη για το “πράσινο φως” η πλευρά των Σκοπίων. Τι λέει ο ΥΠΕΞ για το ζήτημα της ονομασίας

Ant1news

 

Η πΓΔΜ αναμένει να εγκρίνει την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Η ένταξη της πΓΔΜ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τετάρτη με κύριο θέμα την κριτική του αμερικανικού προέδρου Donald Trump για τη συμμαχία. 

"Έχουμε μεγάλες ελπίδες και νομίζω ότι όλα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και αυτό θα συμβεί αυτή την εβδομάδα", ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Reuters στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Συμμαχία θα εγκρίνει τις συνομιλίες ένταξης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας. 

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η λήξη μιας διαμάχης δεκαετιών ήταν «μια ιστορική συμφωνία που παρέχει μια ιστορική ευκαιρία» για τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η αλλαγή ονόματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και εξακολουθεί να αμφισβητείται και στις δύο χώρες.

"Η ολοκλήρωση από μέρους μας της συμφωνίας (όνομα) θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. 

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ λόγω των ανησυχιών της για τη συμμαχία που παραβιάζει την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Χωρίς το θέμα του ονόματος, θα είμαστε μέλος από το 2008. Συνεπώς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και ότι θα έχει μια πολύ σημαντική επιρροή στη σταθερότητα της περιοχής. Αλλά φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό, θα ανησυχούμε για οποιοδήποτε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί".