X

Την Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Κλείστηκε το ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Το θέμα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, πρώτο στην ατζέντα του Πρωθυπουργού.

Ant1news

Παρότι τις τελευταίες ώρες υπήρχε η αίσθηση ότι τελικά δεν θα πραγματοποιείτο το ραντεβού ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε για το μεσημέρι Της Πέμπτης στις 15:30, ώρα Ελλάδος.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και το μόνο δεδομένο είναι ότι από ελληνικής πλευράς το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι η συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, στις τουρκικές φυλακές.

Μάλιστα οι λόγοι που το κλείσιμο του ραντεβού έμοιαζε να οδηγείται σε «ναυάγιο», είναι ότι από ελληνικής πλευράς είναι δεδομένη η δυσαρέσκεια για την παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών επί 132 μέρες κι από τουρκικής η δυσαρέσκεια για την μη εκπροσώπηση της ελληνικής Κυβέρνησης στην ορκωμοσία του Ερντογάν.

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο κ. Κοτζιάς συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την παραμονή του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο δεν αναφέρεται τι άλλο συζητήθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα.

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σε ότι αφορά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. «Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν; Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, «η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο».