X

“Βόμβα” Χαν: “Αναδιάρθρωση” συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας (βίντεο)

Σάλος αντιδράσεων απο τα κόμματα, διευκρινίσεις απο την Κομισιόν για όσα είπε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ.

Ant1news

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Σε ομιλία του σε συνέδριο, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολα Ντιμιτρόφ, ο επίτροπος Χαν, που είχε παραστεί και στη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε στο ονοματολογικό της πΓΔΜ αλλά και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, που είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιοχάνες Χαν, σε μια πρωτοφανή δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ εμφανίζεται σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Δειυκρίνισεις απο εκπρόσωπο της Κομισιόν

Σε διευκρινιστική δήλωση που έκανε μετά τον σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ό,τι «ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων». Αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις εν εξελίξει συζητήσεις Ελλάδας – Αλβανίας αναφορικά με την ΑΟΖ, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στην βάσει μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας».

Αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση

Απο το Υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, με διπλωματικές πηγές να παραπέμπουν στην διευκρινιστική δήλωση για όσα εννοούσε ο Γιοχάνες Χαν. 

 

Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει «έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία! Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη». «Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε «Και στα θέματα  αιχμής της εξωτερικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η κατάσταση είναι τραγελαφική. Η μία αντίφαση διαδέχεται την άλλη κι έτσι η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Τώρα στο  θέμα της απέλασης των Ρώσων πολιτών,  τρέχουν να διαχειριστούν γεγονότα και καταστάσεις που έπρεπε να είχαν προλάβει. Κι ακόμη: τί ακριβώς εννοεί  ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Γιοχάνες Χαν όταν δηλώνει πως η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας «θα οδηγήσει σε αλλαγή των συνόρων»; Η Κυβέρνηση πρέπει αμέσως να παράσχει στον ελληνικό λαό τις απαραίτητες διευκρινήσεις».

«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που κι αυτή  - όπως και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ – έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

 «Ο κ. Χαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία. Διαφορετικά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μάλλον είναι αστεία...», αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.