X

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα μετά από απόφαση της δικαιοσύνης για την “Ένωση Ξάνθης”

Τι αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για μη χρήση του όρου «τουρκικός».

Ant1news

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για τη μη χρήση του όρου «τουρκικός» από ένωση στην Ξάνθη, κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να διασφαλίσει την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, την οποία αποκαλεί «τουρκική», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Σε μία από τις πλέον επιφανείς μη κοινωνικές οργανώσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές η χρήση του όρου «τουρκική».

Μετά την εξέλιξη αυτή αλλά και της νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίαζε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και είχε την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διόρθωση αυτών των παραβιάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, η ελληνική βουλή, αποδεχόμενη νομική ρύθμιση το 2017, είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα στα ιδρύματα στα οποία είχε προηγουμένως απαγορευτεί η χρήση του όρου «τουρκικός» να ξαναυποβάλλουν αίτημα για καταχώρηση του ονόματός τους, ωστόσο η νομοθεσία περιλάμβανε και αρκετές εξαιρέσεις προκειμένου να μην γίνουν αποδεκτές αυτές οι ενστάσεις.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση ενός περιφερειακού εφετείου στην Ελλάδα, απορρίφθηκε η αίτηση για την εκ νέου καταχώρηση του ονόματος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι κρίνει ανεπαρκή τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε από την ελληνική βουλή για την εφαρμογή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι.

Αναμένουμε από την Ελλάδα να προβεί στην καταχώρηση των ονομάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει στις ρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.