X

Ο Ερντογάν επιμένει σε “ανταλλαγή” των φυλακισμένων στρατιωτικών με τους “8”

Σταθερή η άρνηση της Αθήνας, βάσει του διεθνούς δικαίου. Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Τούρκο Πρόεδρο. «Οργή» του τουρκικού Τύπου κατά του Πρωθυπουργού.

Ant1news

«Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει μία συσχέτιση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. Η διαφορά είναι ότι από την μία πλευρά έχουμε απαρέγκλιτη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει το ελληνικό Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες, από την άλλη μία μη τήρηση της διαδικασίας που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε μία πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις, που κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν ούτε να συμψηφιστούν ούτε να συσχετιστούν», είπε το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιγράφοντας τις πιέσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.

Όπως και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε, η συνάντηση ήταν «δύσκολη», με τον Τούρκο Πρόεδρο να επιμένει σε ένα είδος «ανταλλαγής» των φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών με τους “8”, επιτιθέμενος παράλληλα στην Αθήνα για την χορήγηση ασύλου σε «πραξικοπηματίες» όπως χαρακτηρίζει τους Τούρκους αξιωματικούς η Άγκυρα.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος, στα πρωτοσέλιδα άρθρα του, υποστηρίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν»

 

Τσίπρας: μείζον θέμα οι φυλακισμένοι Έλληνες στρατιωτικοί

Από την δική του πλευρά, όπως επεσήμανε και στις δηλώσεις του μετά από το τέλος της συνάντησης, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλη την βεντάλια των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων που κρατούνται στις Φυλακές Αδριανούπολης, το οποίο χαρακτήρισε ως «μείζον» για την ελληνική πλευρά.

Όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας «Στο κόκκινο», «τέσσερις μήνες δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, κρατούνται οι δύο Έλληνες χωρίς να ξέρουμε το λόγο. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία και άμεσα να επιστρέψουν χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών. Εξαντλούμε κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο που διαθέτουμε, στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα,  θα δούμε και άλλες πρωτοβουλίες».