X

Αποκαλύψεις του Ερντογάν για όσα είπε με τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Τι είπε σε δημοσιογράφους για τις καλές προθέσεις, τους φυλακισμένους Έλληνες και τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς, το τζαμί στην Αθήνα και τους μουφτήδες.

Ant1news

Αποκαλύψεις σχετικά με όσα συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό να γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με καλή πρόθεση το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και εκείνο των 8 Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι ο Ερντογάν αναφερόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς έκανε λόγο μόνο για παραβίαση συνόρων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησε και το θέμα της αποκατάστασης του τεμένους Φετιχιέ στην Αθήνα, αλλά και το ζήτημα της εκλογής, αντί διορισμού μουφτήδων στην Δυτική Θράκη, ενώ υπήρξε συζήτηση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα σε διάλογο για όλα τα θέματα από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο σε επίπεδο πρώτα υπουργείων και επιτελείων και έπειτα σε επίπεδο ηγετών για τελικές λύσεις. 

Ο διάλογος Ερντογάν – Τούρκων δημοσιογράφων

Πώς ήταν η ατμόσφαιρα με τον Τσίπρα στη συνάντηση μεταξύ σας;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ήταν καλή. Η τελευταία διμερή συνάντηση που είχα στις Βρυξέλλες ήταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα. Στη συνομιλία μας αναφερθήκαμε στους 8 Έλληνες πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην κατάσταση με την ασφάλεια στο Αιγαίο, στη συνεργασία στο θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, στο τζαμί στην Αθήνα, στη μουσουλμανική μειονότητα και στις μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων της ε/κ πλευράς. Ο Τσίπρας κινείται με καλή διάθεση, υπάρχει πρόθεση για εξέλιξη στις σχέσεις μας. Στη συνάντησή μου με τον Τσίπρα μιλήσαμε και για στρατιωτικά θέματα. Επίσης, και για το θέμα των επενδύσεων εκεί Τούρκων επενδυτών. Η Ελλάδα πάντα ανέμενε τους Τούρκους επενδυτές και συνεχίζει να τους περιμένει. Πιστεύουμε ότι με την Ελλάδα μπορούμε κάλλιστα να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με μία υγιή συνεργασία.

Μιλήσαμε και για την κατάσταση με τους 8 γκιουλενιστές στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, καθώς και για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που δικάζονται στην Τουρκία επειδή παραβίασαν τα σύνορα.

Επίσης, για το Φετιγιέ Τζαμί, το ζήτημα με το τζαμί στην Αθήνα και την ανακαίνισή του. Συζητήσαμε σοβαρά και το θέμα της Δυτικής Θράκης. Υπενθυμίσαμε ότι δεν μπορεί να διορίζεται ο μουφτής στη Δυτική Θράκη, αλλά να εκλέγεται. Μακάρι να εκλέγεται ο μουφτής. Δεν λέει όχι. ‘Περνάμε σε ένα νέο σύστημα’, είπε, ‘το θέμα του διορισμού θα το καταργήσουμε’ είπε. Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι σε αυτό το θέμα άναψε ένα ‘πράσινο φως’, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι η υπόθεση έκλεισε.

Στο θέμα των πραξικοπηματιών στρατιωτικών ο Τσίπρας σας είπε κάτι καινούριο; Η Δύση φαίνεται σαν να προστατεύει λίγο τους γκιουλενιστές, σαν να εμποδίζει τον αγώνα μας, τι λέτε;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τον αγώνα μας δεν τον εμποδίζει. Πόσο αποφασιστικός είναι ο αγώνα μας ενάντια στην οργάνωση FETÖ και ο κ. Τσίπρας και όλοι τον γνωρίζουν. Εξήγησα επίμονα στον ίδιο ότι οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, που διέφυγαν με ελικόπτερο και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Αλλά εκείνος ‘κολλάει’ στο θέμα των στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Συμφωνήσαμε όμως ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιδείξουμε καλή διάθεση σε όλα τα ζητήματα.

Μιλήσαμε και για το θέμα της Κύπρου. Μιλήσαμε για το επονομαζόμενο ‘σχέδιο Γκουτέρες’  σχετικά με τις εξελίξεις στο βορά και το νότο του νησιού. Ο Γκουτέρες θα στείλει στην περιοχή μία γυναίκα εκπρόσωπο για το ζήτημα. Θα γίνουν συνομιλίες. Και σε αυτό το θέμα θα πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με τον Τσίπρα. Είτε οι υπουργοί των Εξωτερικών μας, είτε οι υπηρεσίες Πληροφοριών, είτε τα γενικά επιτελεία στρατού μας θα συνέλθουν και θα συνομιλήσουν. Θα συνομιλήσουν και για τα θέματα σχετικά με το Αιγαίο. Και στο τέλος θα συνομιλήσουμε εμείς.

Ο Ερντογάν για τα Σκόπια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ακόμη μια ένδειξη πολιτικής υποστήριξης προς τις χώρες των Βαλκανίων, χαιρέτισε την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ της ‘Μακεδονίας’, όπως την αποκάλεσε, ενώ ενθάρρυνε και μία ανάλογη πρόσκληση προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όπως είπε, "η ‘Μακεδονία’ προσκλήθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ, γεγονός που το ακούσαμε με ικανοποίηση. Η χώρα μας από την αρχή έχει υποστηρίξει ότι η συμμαχία πρέπει να έχει ανοιχτή την πόρτα της πολιτικής και να αποτελεί ένα στρατηγικό μέσο για την αύξηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή".