X

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Πέμπτο "όχι" στο αίτημα αποφυλάκισης των Μητρετώδη και Κούκλατζη. Νέες εικόνες από την μεταφορά τους στο δικαστήριο.

Ant1news

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών προκειμένου να αποφυλακιστούν από τις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνται από την 1η Μαρτίου.

Ο Άγγελος Μητρετώδης δήλωσε ενώπιον του δικαστή και με τη βοήθεια μεταφραστή ότι «επαναλαμβάνω την προηγούμενη κατάθεσή μου και την προηγούμενη υπεράσπισή μου. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος». Αντίστοιχα και ο Δημήτρης Κούκλατζης δήλωσε «επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος».

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, κρίθηκε σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους επειδή θεωρούνται «ύποπτοι διαφυγής». Μάλιστα, όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η απόφαση είναι πιστή αντιγραφή της προηγούμενης, πλην μίας φράσης που έχει αλλάξει και αναφέρει: «κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους, καθώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους όρους για τους οποίους αποφασίστηκε η κράτησή τους». Αναφέρεται ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και άρα είναι ύποπτοι προς διαφυγή. Επίσης, αναφέρεται πως τα ψηφιακά στοιχεία ακόμη εξετάζονται και ότι ενδέχεται να αλλάξει η κατηγορία.

 

Αναλυτικά η απόφαση:

«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων, καθώς και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς:

Τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούνται βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.

Εξάλλου, λόγω του ότι το ψηφιακό υλικό ακόμη εξετάζεται, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη δε ότι αυτό διαπράχθηκε από στρατιώτες οι οποίοι γνώριζαν έστω το μίνιμουμ, δηλ. τις κατευθύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους καθώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους όρους για τους οποίους αποφασίστηκε η κράτησή τους, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».

Να θυμίσουμε ότι κατηγορητήριο δεν υπάρχει επίσης ακόμη. Νέο αίτημα των δικηγόρων θα υποβληθεί και πάλι σε έναν μήνα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, τόνισε ότι «λυδία λίθος για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, με τη Δύση, είναι η σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα, και, ένα βήμα παραπέρα, προϋπόθεση για την εξομάλυνση την πλήρη, και την ομαλοποίηση των σχέσεών μας, είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».