X

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί εξηγούν πώς τους συνέλαβαν οι Τούρκοι (βίντεο)

Τέλος ο "Γολγοθάς" των 167 ημερών για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη. Επέστρεψαν στα σπίτια τους σε Ορεστιάδα και Καστοριά.

Ant1news

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, βρίσκονται από τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου σε ελληνικό έδαφος, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.  

Στο βίντεο μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, που έδωσε στην δημοσιότητα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συζητούν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. 

Στα πλάνα, ο Άγγελος Μητρετώδης φαίνεται να περιγράφει τις στιγμές κατά τη σύλληψή τους και να προσπαθεί να τους δείξει πώς ήταν ο χώρος καθώς και πόσο δυσνόητο ήταν να καταλάβουν το εάν βρίσκονται ή όχι επί ελληνικού εδάφους. Ο ανθυπολοχαγός φαίνεται να δείχνει τα όρια του δάσους καθώς και τα μονοπάτια που χωρίζουν τις δύο χώρες. 

 

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές περιγράφουν αναλυτικά το πλαίσιο και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μετά από 167 ημέρες περιπέτειας σε φυλακή της Αδριανούπολης επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς πήραν εξιτήριο από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 13:20, όπου βρίσκονταν για προληπτικές εξετάσεις.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης έλαβαν ολιγοήμερη άδεια για να ξεκουραστούν μετά την περιπέτεια τους.

Στην συνέχεια οι δυο στρατιωτικοί, θα καταθέσουν στις στρατιωτικές αρχές για τις λεπτομέρειες της πολύμηνης κράτησής τους. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες, Μητρετώδης και Κούκλατζης, θα μεταβούν στην Αθήνα για να γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ, από το πρωί σε Ορεστιάδα και Καστοριά οι καμπάνες σήμαιναν χαρμόσυνα, για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου αλλά και με αφορμή την απελευθέρωση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και την επιστροφή τους στα σπίτια τους.

 

Χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και δικαίωση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα και το κλίμα στην επίσημη τελετή υποδοχής του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και τους γονείς τους. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές και κατευθύνθηκαν πρώτα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν χαθούν στην αγκαλιά των γονιών τους.

«Να πούμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν. Τους ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Αγγελος Μητρετώδης.

Ευχαριστίες προς όλους εξέφρασαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών που δεν χόρταιναν να τους αγκαλιάζουν στον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους στο αεροδρόμιο.