X

Τουρκική πρόκληση με NAVTEX διάσωσης στις Οινούσσες

Αφορμή η τραγωδία με έναν νεκρό κι έναν αγνοούμενο, από ανατροπή λέμβου…

Ant1news

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ως “ευκαιρία” για να “γκριζάρουν”, και πάλι, το Αιγαίο είδαν οι Τούρκοι την τραγωδία στις Οινούσσες, με έναν νεκρό κι έναν αγνοούμενο.  

Στις 3.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, πλοίο τύπου SG – σ.σ. πρόκειται για πλοίο ιδίου τύπου με αυτό που είχε εμβολίσει το ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ – της τουρκικής ακτοφυλακής, Sahil Guvenlik, έκανε την εμφάνισή του, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή που ήδη έκαναν έρευνες το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό με την συνδρομή ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας.

Η αντίδραση των Ελλήνων ήταν άμεση. Ο κυβερνήτης του πλοίου Ανδρομέδα του Πολεμικού Ναυτικού ενημέρωσε διά ασυρμάτου τους Τούρκους ότι εάν θέλουν να μετάσχουν στις έρευνες αυτό θα γίνει υπό ελληνική διοίκηση κι αφού προηγουμένως υποβάλλουν σχετικό αίτημα. Οι Τούρκοι απλά έκαναν ένα πέρασμα με προβολέα κι αμέσως μετά γύρισαν στις ακτές τους.

Όμως, νωρίς το πρωί προχώρησαν σε νέα προκλητική κίνηση εκδίδοντας NAVTEX και NOTAM στην περιοχή, δεσμεύοντας και ελληνικά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν και πάλι άμεση εκδίδοντας αντιNAVTEX με τα τουρκικά σκάφη να μένουν δεμένα στα παράλιά τους.