X

Ελληνικό προξενείο στην Σμύρνη: η ιστορία του κτηρίου

Είναι ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή...

Ant1news

Το ανακαινισμένο κτήριο του ελληνικού προξενείου βρίσκεται επί της ιστορικής προκυμαίας της Σμύρνης και είναι ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η προξενική αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικού ρυθμού κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1948 ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης και το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από το νομάρχη Σμύρνης. Διακόπηκε έτσι η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Έλληνας υπουργός, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, είπε ότι η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτηρίου είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτήρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτήριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η πρεσβεία μας στο Βερολίνο. Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη λυδία λίθο για την πρεσβεία μας στην Άγκυρα», είπε.

 

Ευχαρίστησε  όσους εργάστηκαν για αυτή την ημέρα, την πρόξενο Αργυρώ Παπούλια, όλο το προσωπικό του προξενείου και την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου. Ευχαρίστησε ακόμα, τους ντόπιους εργαζόμενους που με την τέχνη τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του πανέμορφου κτηρίου. Ευχαρίστησε και τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους, αλλά ιδιαιτέρως το Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίο.

«Όλα αυτά τα πρόσωπα και πρώτα-πρώτα ο ομόλογός μου ο κ. Τσαβούσογλου, θα μας φέρουν την καλή τύχη που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες του προξενείου», ανέφερε.

Η επανεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου στο κτήριο Καπετανάκη, πέραν της συμβολικής και ιστορικής της σημασίας για τον Ελληνισμό, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου σε Έλληνες και Τούρκους πολίτες.

Στην τελετή των εγκαινίων είχαν προσκληθεί επίσης ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του προξενικού Σώματος στη Σμύρνη, καθώς και μέλη της ελληνικής παροικίας.