X

Ερντογάν: Όχι μόνο δεν θα μειώσουμε τους στρατιώτες μας στην Κύπρο, ίσα ίσα θα τους αυξήσουμε

Κατηγορηματικό «όχι» στη μείωση των στρατευμάτων στα Κατεχόμενα. Ανοιχτό άφησε ο Ερντογάν το ενδεχόμενο στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο.

Ant1news

Στο ενδεχόμενο ίδρυσης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο αλλά και στο θέμα της μείωσης των Τούρκων στρατιωτών στο νησί αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, όσον αφορά την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Δεν υπάρχει θέμα δικής μας βάσης στην ΤΔΒΚ. Γιατί να το κάνουμε; Για να φτάσουμε εκεί, στην ανατολική Μεσόγειο από τα δικά μας εδάφη είναι θέμα λίγων λεπτών. Για εμάς είναι μία κοντινή απόσταση. Αλλά για την Ελλάδα δεν είναι. Άρα δεν έχουμε ανάγκη να ιδρύσουμε βάση εκεί. Δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Μόνο ψυχολογική διάσταση έχει ένα τέτοιο θέμα. Από αυτή την άποψη, αν προκύψει τέτοια ανάγκη, τότε θα μπορεί και να τη φτιάξουμε. Η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ισχυροί στο θέμα των εξοπλισμών».

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για μείωση των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν κατηγορηματικός!

«Μας ζητάνε να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας. Να μας συγχωρούν, αλλά εμείς δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας εκεί. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε. Δεν ακούνε κουβέντα. Αν άκουγαν, αυτή τη στιγμή θα το είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Εμείς δεχτήκαμε τα πάντα στο σχέδιο Ανάν, αλλά εκείνοι το πούλησαν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα; Και τι έκαναν; Εμείς είπαμε ναι, εκείνοι είπαν όχι. Αυτούς τους έπιασαν και τους έβαλαν στην Ε.Ε. κι εμάς μας άφησαν απέξω. Μετά από αυτό, εμείς θα εφαρμόσουμε τη συνταγή που έχουμε ανακοινώσει εμείς για εκεί», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.