X

Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη για οικονομία και Τουρκία (εικόνες)

Η "επόμενη ημέρα" στην Ελλάδα, η επιστροφή της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και οι διαρκείς προκλήσεις του Ερντογάν επί τάπητος.

Ant1news

Η "επόμενη ημέρα" στην Ελλάδα μετά το τέλος του Μνημονίου, η επιστροφή της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά τις αναβαθμίσεις απο τους οίκους αξιολόγησης και οι διαρκείς προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μαζί με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή σημαίνουν "συναγερμό" στην ανατολική Μεσόγειο" βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου διέβη το κατώφλι του Μαξίμου στις 11:00 της Δευτέρας και είχε θερμή χειραψία και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, σε μια συνάντηση που σύμφωνα με κυπριακές πηγές έγινε και ενόψει των επαφών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση γίνεται στην "σκιά" των νέων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, σε μια περίοδο που βρίσκεται στο προσκήνιο η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ - των οποίων διεκδικεί "μερίδιο" ο Σουλτάνος - κι ενώ η οικονομία της Κύπρου ανακάμπτει διαρκώς, όπως πιστοποιούν και οι οίκοι αξιολόγησης, επισφραγίζοντας την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες

«Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας «όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για την δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής».

'Οπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός «Γνωρίζω βεβαίως ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελλαδίτες, όπως λέτε εσείς, έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».

 

Απο πλευράς του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».

«Σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό», είπε ο κ. Αναστασιάδης καθώς και τις τριμερείς και τις τετραμερείς σχέσεις, «όπως τις έχουν χτίσει οι ΥΠΕΞ μας και με τα όσα αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την περιφερειακή ειρήνη, όλα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».

Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης είπε «ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».

Για το Κυπριακό

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα», όπως σημειώνει το Μαξίμου.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, συνομίλησαν και «για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».