X

Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Μεσόγειο

Τους επόμενους μήνες το πλοίο "Πορθητής" θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση. Έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.

Ant1news

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα και ειδικά για σχέδια που δεν έχει εγκρίνει, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς πάντα το λέμε. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα ως προς την έρευνα υδρογονανθράκων», ανέφερε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι στους επόμενους μήνες, το πλοίο "Πορθητής’ θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, ενώ προανήγγειλε ότι έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε.

Τους τελευταίους 16 μήνες η Τουρκία ξόδεψε 10 δις δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτό το κατέβαλε η κρατική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και το υπόλοιπο 50% ντόπιοι και ξένοι επενδυτές.

Ανήσυχη η Άγκυρα για την ίδρυση γαλλικής βάσης στη Λάρνακα

Μετά τη βρετανική ναυτική βάση, και η Γαλλία ετοιμάζεται να ιδρύσει τη δική της βάση στη Λάρνακα της Κύπρου για να διευκολύνει και προστατεύσει τις έρευνες υδρογονανθράκων της εταιρείας Total στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δεν βλέπει με… καλό μάτι η Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική φιλο-κυβερνητική ιστοσελίδα «ΧαμπέρΤουρκ».

Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο τον επόμενο μήνα που ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί για επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να το αναγγείλει κι επισήμως, αναφέρει ο Τσετινέρ Τσετίν, αρθρογράφος της «ΧαμπέρΤουρκ».

Και πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; «Μία ναυτική βάση στη Λάρνακα υπό την επίβλεψη της ε/κ διοίκησης έχει δημιουργήσει ανησυχία και η Άγκυρα δεν βλέπει με… καλό μάτι το βήμα αυτό της Γαλλίας. Στο ήδη μπερδεμένο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, η κίνηση αυτή της Γαλλίας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.

Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις της γαλλικού πολεμικού ναυτικού να πουλήσει στην Ελλάδα μία φρεγάτα τύπου Fremm και το γαλλικό παζάρι όπλων που διεξάγει η Γαλλία στην περιοχή ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία σκέφτεται πλέον να διαμορφώσει ένα νέο δόγμα ασφαλείας για την περιοχή», σύμφωνα με την «ΧαμπέρΤουρκ». Γιατί όπως χαρακτηριστικά καταλήγει το άρθρο-ανάλυση, «η Άγκυρα δεν πρόκειται να μείνει θεατής των εξελίξεων».