X

Συγχαρητήρια Γκουτέρες σε Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Κινητικότητα και στο Κυπριακό

Ant1news

Την εκτίμησή του για την αποφασιστικότητα του να επιλύσει την μακροχρόνια διαφωνία του ονόματος με την πΓΔΜ εξέφρασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών «ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην πολυμέρεια και τα Ηνωμένα Έθνη. Συνεχάρη την κυβέρνηση της Ελλάδας για την αποφασιστικότητά της να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης το κυπριακό ζήτημα και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ,«ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό στη βάση της πάγιας θέσης της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ανέδειξε τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου που είναι κρίσιμος μεταξύ άλλων και για τη μετανάστευση, καθώς και την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή».

Σήμερα στις 19:30, ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα προσφωνήσει την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα ολοκληρώνοντας την πενθήμερη παρουσία του στην Νέα Υόρκη.

Κινητικότητα και στο Κυπριακό

Χωριστές συναντήσεις θα έχει, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Γκουτέρες έχει ενημερωθεί από την απεσταλμένη του, Τζένιφερ Λουτ, για τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό και από τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες θα αποφασίσει κατά πόσον είναι έτοιμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες, από διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα χρειαστεί πολύ προεργασία και ίσως η κ. Λουτ να κάνει νέο γύρο βολιδοσκοπήσεων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες γιόρτασε τα 72α γενέθλιά του. Σύμφωνα με το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε, ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε υγεία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του.

Επίσης, στο μήνυμα ο κ. Ακιντζί σημειώνει πως «εδώ και 50 χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» και εκφράζει την ευχή «να μη χαθεί άλλος χρόνος για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης και με κοινή ευθύνη να δράσουν για το μέλλον των δύο κοινοτήτων, κυρίως για τις νέες γενιές».