X

Κόντρες και …ξένοι δάκτυλοι για το Σκοπιανό

“Φωτιές” άναψε η συνάντηση Σπυράκη–Ζάεφ. Τι διευκρινίζουν σκοπιανοί αξιωματούχοι. Η “σφήνα” της Ρωσίας και ο ρόλος της Άγκυρας.

Ant1news

 

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σφοδρή σύγκρουση Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων, την ώρα που η Μόσχα παρεμβαίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία στον ΟΗΕ, ενώ ρόλο διεκδικεί και η Τουρκία.

Με τα πνεύματα μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου να καταλαγιάζουν, το Μαξίμου, συνεχίζοντας την σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφήνει υπαινιγμούς για μυστική διπλωματία  της ΝΔ με την σκοπιανή κυβέρνηση και ζητεί εξηγήσεις για το ραντεβού Σπυράκη-Ζάεφ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν η κα Σπυράκη να μην συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ; Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η ΝΔ θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος, όπως προκύπτει από τα λόγια του κ. Ζάεφ στα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γείτονος; Και το βασικότερο: Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων; Τι μήνυμα μετέφερε η κα Σπυράκη εξ ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη;».

 

Σκληρά λόγια για τη Μαρία Σπυράκη και την  Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Twitter, αναφέρει «η «καφενόβιος» πράκτωρ ΘΟΥΒΟΥ ομολόγησε όπως προκύπτει από τα πρακτικά στα Σκόπια ότι περιμένουν στη ΝΔ-ΛΑΟΣ να χαράξουν την πολιτική τους ανάλογα με την θέση των ΑΝΕΛ....Οφείλω να τους συγχαρώ διορθώνεστε σιγά σιγά...».

Σκοπιανός αξιωματούχος: ουδέποτε υπήρξε συνάντηση Ζάεφ με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης

«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν είχε ποτέ επίσημη συνάντηση με την ελληνική αντιπολίτευση από τότε που ανέβηκε στην εξουσία», ανέφερε στο EURACTIV.COM,  πηγή της πΓΔΜ, σημειώνοντας ότι ο Ζάεφ ανέλαβε καθήκοντα στις 31 Μαΐου 2017.

Ακόμη, όπως είπε ο σκοπιανός αξιωματούχος στο EURACTIV, μια μεγάλη ομάδα Ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων η Μαρία Σπυράκη, επισκέφθηκε τα Σκόπια στις 19-21 Σεπτεμβρίου. «Ως ομάδα, ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, αλλά αυτή δεν ήταν δυνατό να γίνει, καθώς εκείνος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ», διευκρίνισε, αναφέροντας ότι η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών είδε την Υπουργό Άμυνας της χώρας, στις 19 Σεπτεμβρίου. 

"Αποστάσεις» για την επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης Σπυράκη – Ζάεφ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κρατά ο Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» τόνισε «Έγινε αυτή η συνάντηση, Θα έπρεπε ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί, έστω κι αν ήταν πρόχειρη. 'Όμως, αυτό που μετράει είναι τι ειπώθηκε εκεί: ότι λέμε δημόσια ως ΝΔ».

Η ρωσική "σφήνα" και η τουρκική "παρέμβαση"

H Ρωσία δεν απέκλεισε να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ, παρότι δεν προβλέπεται κύρωση της, αλλά απλώς ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακοφσκι επεσήμανε πάντως σήμερα ότι «τo Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρόκειται ούτε να συζητήσει ούτε αποφασίσει επί της συμφωνίας. Η διαδικασία ορίζεται από την Συμφωνία αυτή καθαυτή».

Όλα αυτά ενώ και η Τουρκία εμφανίζεται ως παίκτης στην περιοχή, όπως διαφάνηκε τόσο από την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το δημοψήφισμα, όσο και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι «το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι απόφαση του λαού της «Μακεδονίας». Πρέπει να το σεβαστούμε. Από την άλλη, δεν πρέπει το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. να υποχωρήσουν από την συνεργασία τους με τη «Μακεδονία» λόγω των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

 

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε μια τελευταία δραματική έκκληση στους Σκοπιανούς, επισημαίνοντας «βλέπω ότι κάποιοι καλλιεργούν την πιθανότητα της απόρριψης της Συμφωνίας του ονόματος με ταυτόχρονη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει!»

Στην Γερμανία, το κόμμα της Μέρκελ, το CDU, πιέζει την σκοπιανή αντιπολίτευση να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη πυκνές πολιτικές διεργασίες από την Κυβέρνηση Ζάεφ, προκειμένου να πειστούν βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν στην Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην χώρα.

 

Ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι μπορεί να περάσει απο την σκοπιανή Βουλή η Συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία, στην Αθήνα, η Συμφωνία των Πρεσπών και η στάση των κομμάτων εάν αυτή έρθει στην Βουλή πριν από την προκήρυξη εθνικών εκλογών προκαλεί τριγμούς και προβληματισμούς, με την ΝΔ να ζητά εκλογές πριν φτάσει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία.

Στο Ποτάμι μαίνεται «εμφύλιος» μεταξύ του Γιώργου Αμυρά και του Σπύρου Δανέλλη, που αφορά την θέση του κόμματος έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και εν γένει της στήριξης της συγκυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος είπε ότι η ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν" βόλευε καλύτερα την Ελλάδα".