X

Ένα… “βήμα” πριν από τις κάλπες η ΠΓΔΜ

"Εμφύλιος" στα Σκόπια ενώ στην Αθήνα ξέσπασε νέα κόντρα ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Σκοπιανό.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

"Καζάνι" που βράζει θυμίζουν τα Σκόπια μετά τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Ο Ζόραν Ζάεφ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους 8 βουλευτές που χρειάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση και προσανατολίζεται να στήσει κάλπες το αργότερο στα τέλη Νοέμβρη.

«Νεκρή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κριστιάν Μιτσκόσκι και ζητά πρόωρες εκλογές με τον Ζόραν Ζάεφ να απαντά: «Εκλογές θα προκηρυχθούν μόνο αν είμαστε υποχρεωμένοι. Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η "Μακεδονία" δεν χρειάζεται εκλογές».

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ήρθε και η ποινή δύο χρόνων φυλάκισης στον Νικολά Γκρουέφσκι για τη θωρακισμένη Μερσεντές, που έδωσε τροφή στην αντιπολίτευση να μιλά για προσπάθεια εκβιασμού.

Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα

Στο Μαξίμου, μετά την αρχική απογοήτευση για το δημοψήφισμα, παρακολουθούν τις εξελίξεις στα Σκόπια ενώ δηλώνουν πως δεν ανησυχούν για την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως: «αφενός υπάρχει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή για να υπερψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε στην Real News ότι «εθνικά υπεύθυνη και συμφέρουσα στάση είναι να επικυρωθεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Κατά την Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, «απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του "μακεδονικού εθνικισμού" και γι' αυτό απέρριψε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας κρατάει ζωντανή τη λογική του Ίλιντεν», δηλαδή «τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας», όπως εξήγησε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

"Πόλεμος" Σαμαρά - ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ ξέσπασε νέος καυγάς ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην Καβάλα.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε «να μην προχωρήσουν οι Πρέσπες και να αρχίσει η διαπραγμάτευση μεταξύ μας από την αρχή. Αφού παραμεριστεί, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ. που τα δίνει όλα, σήμερα, μόνο και μόνο, για να κερδίσει έξη μήνες αναβολή στην νέα περικοπή των συντάξεων».

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΖΑ σχολίασε πως «είναι προφανές, πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δυσκολεύεται πολύ να εγκαταλείψει την καριέρα του “μακεδονομάχου”. Ίσως και να μην θέλει να παραδεχτεί πως δεν είναι πια αρχηγός της Ν.Δ. Αλλά γι' αυτό δεν μας πέφτει λόγος».

Προειδοποιήσεις στα Σκόπια

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των Σκοπίων, που δέχονται ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από το εξωτερικό ότι αν απορρίψουν τη συμφωνία θα χάσουν άλλα δέκα χρόνια για να μπουν στους Ευρώπη και ΝΑΤΟ.