X

Πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

Αρχίζει η κοινοβουλευτική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση την συμφωνία των Πρεσπών.

Ant1news

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση την συμφωνία των Πρεσπών έκανε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καθώς την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει η κοινοβουλευτική συζήτηση, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 2/3, την οποία τυπικά δεν έχει η κυβέρνηση Ζάεφ. Σε περίπτωση αποτυχίας, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πλέον ορατό.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

«Η νέα πρόταση προωθεί την τήρηση της κυριαρχίας, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, κι έτσι ενισχύει τις εγγυήσεις για τα υπάρχοντα σύνορα και δηλώνει ότι η Μακεδονία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει «προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και των γεινοτικών κρατών».

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα με το MIA.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, έχει δηλώσει πως εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.