X

“Ανοίγει” το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων – η αντίδραση του Βερολίνου

Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Παυλόπουλος στον Στάινμαγερ που έφτασε στη χώρα μας. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Ant1news

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένεται να θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γερμανό ομόλογο του, που έφτασε απόψε στην Αθήνα.

Δίνοντας μια γεύση από όσα θα πει στον κύριο Στάινμαγιερ , ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε από τα Σφακιά ότι οι απαιτήσεις είναι νομικά ενεργές.

Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Bild η Ελλάδα θα διεκδικήσει από το Βερολίνο 376 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε.

 

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Άγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Για το θέμα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και το Νίκο Χατζηνικολάου, η Κέλλυ Σταμούλη, δικηγόρος των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου και κόρη του αείμνηστου, Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος υπήρξε εκ των πρωτεργατών των διεκδικήσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις.