X

Η “φαγωμάρα” στα Σκόπια για την “εξαγορά” ψήφων και η απάντηση στη Μόσχα

Αποδέχεται ο πρόεδρος Ιβανόφ τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για εξαγορά βουλευτών. Αιχμηρή η απάντηση της κυβέρνησης Ζάεφ στη Μόσχα.

Ant1news

Μαίνεται ο «πόλεμος» στα Σκόπια με αφορμή τις καταγγελίες περί δωροδοκίας βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν την συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ εμμέσως αποδέχεται τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, η οποία κάνει λόγο «για ψηφοφορία που διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων».

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Σκοπίων απαντά στην Ρωσία κάνοντας λόγο για αβάσιμους χαρακτηρισμούς, σχετικά με τα περί δωροδοκίας βουλευτών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωση – απάντηση προς την Ρωσία, επισημαίνει ότι «οι ισχυρισμοί είναι απολύτως αβάσιμοι και αναληθείς, με σαφή σκοπό να υπονομευθεί η πολιτική ιστορική σημασία της χώρας και όλων των πολιτών της. Οι βουλευτές της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με πλήρη σεβασμό για όλες τις δημοκρατικές αρχές και την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, υιοθέτησαν μια απόφαση που αντανακλά τη δεκαετή δέσμευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικές προτεραιότητες για τις οποίες υπάρχει η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση που είναι γνωστή στους Ρώσους φίλους μας».

Ιβανόφ: Οι πλειοψηφία των βουλευτών έδρασε ενάντια στη βούληση του λαού

Πάντως, σαφείς αιχμές για δωροδοκία βουλευτών, προκειμένου να ψηφίσουν ενάντια στη βούληση του λαού, που απέρριψε στο δημοψήφισμα την Συμφωνία των Πρεσπών, άφησε και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Σε όλες σχεδόν τις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, ο λαός μας πήρε σοφή απόφαση. Έτσι έγινε και αυτή τη φορά. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες τάχθηκαν ενάντια στις βιαστικές, επιβαλλόμενες και επιβλαβείς λύσεις που υιοθετήθηκαν χωρίς προηγούμενη εθνική συναίνεση. Στο δημοψήφισμα, ο λαός εξέφρασε την κυριαρχία του και απέρριψε κατηγορηματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εθνοσυνέλευση της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ έπρεπε να το λάβει αυτό υπόψη, αλλά η πλειοψηφία των εκπροσώπων του λαού έδρασε ενάντια στη βούληση του λαού» ανέφερε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, σημείωσε με νόημα ότι οι πολίτες θυμούνται τους γενναίους και η ιστορία απεχθάνεται τους δειλούς και όσους δωροδοκούνται. 

«Η ελευθερία κερδίζεται καθημερινά. Η γενιά μας είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει την καταστροφή της Μακεδονίας», τόνισε ο Ιβανόφ, συμπληρώνοντας ότι μόνον ένα «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος μπορεί να προστατεύσει την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».