X

“Φωτιές στο Αιγαίο” για την επέκταση στα 12 μίλια

Επίθεση στην Αθήνα από την Άγκυρα που υπενθυμίζει το “casus belli”. "Φρένο" από Τσίπρα στα προεδρικά διατάγματα για την επέκταση. “Πυρά” των κομμάτων.​

Ant1news

Το τσεκούρι του "πολέμου" ξέθαψε η Άγκυρα, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας για επέκταση της Αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Προειδοποιεί την Αθήνα να μην τολμήσει να πράξει ανάλογα για το Αιγαίο επαναφέροντας την απειλή του Casus Belli. 

«Η Ελλάδα κάνει συχνά τέτοιες δηλώσεις για να προκαλεί. Γι' αυτούς ο λαϊκισμός είναι πάντοτε μπροστά από τα γεγονότα κι είναι κάτι που το προσδοκά και η κοινή τους γνώμη. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στο Αιγαίο, δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Αλλά όποτε η Ελλάδα προκαλεί έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Παράλληλα, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, με την Τουρκία να θυμίζει το πολεμικό μανιφέστο του 1995. 

«Η ανακοίνωση της Μεγάλης Συνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 έχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και στο πλαίσιο αυτό εξακολουθεί να ισχύ και σήμερα. Οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με το θέμα διαβιβάστηκαν επίσης στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Οργισμένη η απάντηση της Αθήνας 

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το Υπουργείο Εξωτερικών που απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία. 

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει»», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς. 

"Φρένο" στα προεδρικά διατάγματα

H σταδιακή επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Δηκτικά σχολίασε την απόφαση του Πρωθυπουργού ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

“Πυρά” από την Αντιπολίτευση 

Η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της και από τα υπόλοια κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Τα σοβαρά και ευαίσθητα εθνικά θέματα όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές πυροτεχνήματος και δημιουργίας εντυπώσεων. Γιατί τότε δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και οι στόχοι που επιδιώκουμε», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ ενώ το Ποτάμι, επανέφερε την πρότασή του για ίδρυση Συμβουλίου Ασφαλείας.