X

Δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία

Ο "Πορθητής" πιάνει… δουλειά μαζί με το νέο σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που το "Barbaros" συνεχίζει τις προκλητικές βόλτες.

Ant1news

Την ώρα που το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros συνεχίζει τις προκλητικές βόλτες και ενώ το πλωτό γεωτρύπανο “Πορθητής” ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεώτρηση ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η Άγκυρα αγόρασε και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak η Τουρκία αγόρασε έναντι 262,5 εκατομμυρίων δολαρίων και το πλοίο Deepsea Metro I, σκάφος παρόμοιο με τον «Πορθητή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το δεύτερο σκάφος κόστισε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τον «Πορθητή», πρώην DeepSea Metro II, καθώς η Άγκυρα είχε δαπανήσει 154 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» ξεκινά το ταξίδι του για την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της 95ης επετείου της ίδρυσης του τουρκικού κράτους.

 

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι αναμένεται στο πρώτο αυτό ταξίδι ανοιχτά της Αττάλειας να συμμετάσχει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Όπως αναφέρεται η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αττάλειας και δυτικά της Κύπρου στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Τον Πορθητή θα συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.