X

“Πλώρη” για την πρώτη γεώτρηση βάζει ο “Πορθητής”

Ανήμερα της επετείου ίδρυσης του τουρκικού κράτους η Άγκυρα βγάζει τον Πορθητή στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποκλείουν με NAVTEX το Καστελόριζο.

Ant1news

Πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο βάζει σήμερα ο Πορθητής, το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του για την παρθενική του γεώτρηση, υπό την τουρκική σημαία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αρέσκεται στους συμβολισμούς, επέλεξε την 29η Οκτωβρίου, αφού σήμερα  είναι η 95η επέτειος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Η πρώτη γεώτρηση, κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες τόσο του γεωτρύπανου, όσο και του πληρώματος θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της «Αλάνιας» πολύ κοντά στις Νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας. 

Σύμφωνα δε, με τα όσα μεταδίδονται στην Τουρκία, η όλη επιχείρηση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι στο πρώτο αυτό ταξίδι του «Πορθητή» θα συμμετάσχει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του στην κυπριακή ΑΟΖ, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αεροναυτικές δυνάμεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ. Όπως μάλιστα δήλωσε το πρωί από την Πάφο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων.  

Στο μεταξύ με νέα NAVTEX, που εξέδωσε για το Καστελόριζο, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποκλείοντας το νησί για τέσσερις ώρες την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, δεσμεύοντας ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.