X

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Οι 4 τροπολογίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ζάεφ και κατατίθενται άμεσα στην Βουλή.

Ant1news

Τις προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, οι συνταγματικές τροπολογίες θα είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν από τη Βουλή των Σκοπίων.

Οι τροπολογίες, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είναι «διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα».

Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, θα αναφέρεται σε κάθε άρθρο του Συντάγματος, εκτός του άρθρου 36, «λόγω της ιστορικής του διάστασης».

Το άρθρο 36 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει ως εξής:

"Η Δημοκρατία εγγυάται ειδικά κοινωνικά δικαιώματα στους μαχητές από τον αντιφασιστικό πόλεμο και από όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους της Μακεδονίας, τους πολέμους, τους διωκόμενους και τους φυλακισμένους για τις ιδέες της ανεξαρτησίας του μακεδονικού λαού και της κρατικής του υπόστασης ως μέλη των οικογενειών τους που δεν έχουν ευκαιρίες για υλική και κοινωνική ύπαρξη.

 

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας), ενώ σ’ αυτό (σ.σ. προοίμιο) θα περιλαμβάνεται και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας (2002), με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται παράλληλα, η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.  Μ’ αυτήν, εξήγησε ο Ζάεφ, «παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ».

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως έσπευσε να προσθέσει, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι’ αυτήν, θα πραγματοποιείται εφεξής με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος, απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ, με την πρώτη να προϋποθέτει τη στήριξη του ½ των βουλευτών και τη δεύτερη των 2/3 των βουλευτών. 

Πότε θα ψηφιστούν οι τροπολογίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συγκάλεσε συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος για την 1η Δεκεμβρίου, σχετικά με την ψήφιση του προσχεδίου των τροπολογιών. Για την έγκριση του προσχεδίου των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα. 

Προηγουμένως, οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος θα εξετασθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών θεμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε για την 7η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Επιτροπή για κάθε μία τροπολογία διαρκεί μέχρι τρεις ημέρες.