X

Eξηγήσεις για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου ζητεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στο Φανάρι την γενική πρόξενο της Ελλάδας, Γεωργία Σουλτανοπούλου…

Ant1news

Μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στο Φανάρι για την μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος σχετικά με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν να καλέσει την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανοπούλου προκειμένου να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση  για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό. .

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αύριο Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.