X

Εξηγήσεις από τα Τίρανα ζητά η Αθήνα για τους 52 “ανεπιθύμητους Έλληνες”

Άναψε «φωτιές» η ανακοίνωση του Αλβανού υφυπουργού Εσωτερικών μετά την κηδεία Κατσίφα. Αντιδράσεις για την συμπεριφορά της Αλβανικής Αστυνομίας.

Ant1news

Διευκρινίσεις από την Αλβανία για τους 52 Έλληνες που κηρύχθηκαν ως κηρύχθηκαν στην Αλβανία, μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, ζητά με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αλβανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Υφ. Εσωτερικών της χώρας, Σάντερ Λέσι, κήρυξε ως "ανεπιθύμητους", συνολικά 52 Έλληνες, που βρέθηκαν ή προσπάθησαν να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τα ονόματα των Ελλήνων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Αλβανία, σε βάρος των οποίων καταλογίζει "οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια αλλά και τη δημόσια ειρήνη".

Η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί για τα ονόματα όσων κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι και πιθανολογεί ότι πρόκειται για τους 44 στους οποίους δεν επετράπη χθες η είσοδος και εκείνους που κρατήθηκαν μετά την κηδεία.

Στις 28 Οκτωβρίου Σάντερ Λέσι είχε χαρακτηρίσει εξτρεμιστή των Κώστα Κατσίφα. Μερικές ώρες μετά την ταφή του, ο Έντι Ράμα, χτύπησε και πάλι αυτή την φορά, μέσω facebook, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι το Αλβανικό κράτος μας δε μάχεται ούτε με φέρετρα ούτε με προβοκάτορες κηδειών.

 

«Η Αλβανία οφείλει να παραδεχτεί το προφανές, δηλ. ότι όπως διεκδίκησε για τους Αλβανούς, εκτός της χώρας τους, την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία τους, οφείλει να παρέχει στην εθνική μειονότητα όλα τα Δικαιώματά της. Αυτά αποτελούν και προϋποθέσεις από την Ευρώπη για ένταξη και η Ελλάδα οφείλει να τα υπομνήσει έγκαιρα», γράφει σε ανάρτησή της στο Facebook η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, μιλώντας στην αλβανική εφημερίδα «Shekulli» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντικό να αποφεύγονται άστοχες και εμπρηστικές δηλώσεις, ακόμα περισσότερο όταν προέρχονται από επίσημα χείλη» και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας οφείλουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση Κατσίφα. Μόνο έτσι η φιλία των δύο λαών θα μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις». 

Εν τω μεταξύ, η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μετατράπηκε σε ειρηνική διαδήλωση. Αυτό εξαρχής ήταν το αίτημα των γονιών του Κωνσταντίνου αλλά και των οργανώσεων των ομογενών. Ωστόσο στο δρόμο της επιστροφής όλα άλλαξαν. Από τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι και τις 20.00 το βραδύ οι αλβανικές Αρχές έκαναν 12 προσαγωγές ομογενών και 44 επιστροφές Ελλαδιτών. 

Οι προσαγωγές των τεσσάρων Ελλήνων εκπροσώπων οργανώσεων και 8 απλών πολιτών έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και η κράτηση τους κράτησε 10 ώρες στο αστυνομικό τμήμα Αργυρόκαστρου. Αναμεσά τους ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου Βορειοηπειρωτών.