X

Νέες απειλές πολέμου από τον Τσαβούσογλου για το Αιγαίο

Εκτός από την διπλωματία και το δικαστήριο υπάρχει και άλλη... επιλογή για την Τουρκία, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. "Πυρά" και για το Κυπριακό. Τι απαντά ο Κουμουτσάκος.

Ant1news

Νέα επίθεση με πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mεβλούτ Τσαβούσογλου για το Αιγαίο.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στο θέμα των νησιών του Αιγαίου έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις.

«Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενος στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Υπογράμμισε δε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας:

 

«Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε πως η στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρή: «Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; "Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο", είπαμε. Πού είπαμε εμείς "δώσε το και γλίτωσε"; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την ‘τδβκ’. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα».

Ωστόσο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την 35 επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα, τασσόμενη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. 

Κουμουτσάκος: Πρόκληση προς όλη τη διεθνή κοινότητα

 Πρόκληση όχι μόνο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προς ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα χαρακτήρισε τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι, πέραν της διπλωματίας, η Τουρκία έχει και άλλη επιλογή συνιστούν έμμεση αλλά και σαφή απειλή. Η απειλή αυτή αποτελεί πρόκληση όχι μόνον προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προς ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Το ίδιο προκλητική είναι και η αντίθεσή του σε κάθε λύση του Κυπριακού που θα περιλαμβάνει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και τερματισμό των παρωχημένων εγγυήσεων που η Τουρκία παραβίασε και εξακολουθεί να παραβιάζει.

Αποδοκιμάζουμε την όξυνση αυτή  που εκδηλώνεται με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και επαναλαμβάνουμε ότι τα τετελεσμένα της εισβολής και του εποικισμού δεν γίνονται δεκτά».