X

Προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας” στην Ελλάδα

Στις δηλώσεις του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για "Μακεδόνες του Αιγαίου".

Ant1news

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ  το Σαββατοκύριακο υποστηρίζοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η «μακεδονική γλώσσα» και θα διδάσκεται στη χώρα μας.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού Προέδρου αναφέρουν την ύπαρξη "Μακεδόνων του Αιγαίου" κατά τον ίδιο, οι οποίοι με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται να διδάσκονται την μακεδονική γλώσσα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει και echedoros-a.gr οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν στην Βουλή στην προσπάθεια του να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζει το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ότι με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας "δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες". 

Με τον όρο "Μακεδονία του Αιγαίου" ο Ζάεφ αναφέρεται στην ελληνική Μακεδονία, στην οποία κατά το αφήγημα των Σκοπιανών το ελληνικό κράτος εφάρμοσε πολιτικές "εθνοκάθαρσης" κατά των ... Σκοπιανών που είτε "εκδιώχθηκαν" προς Βορρά, είτε αφομοιώθηκαν. 

Όλα αυτά έρχονται ενώ η βουλή των Σκοπίων είπε το "ναι" στην μετονομασία της χώρας με 67 ψήφους υπέρ και 23 κατά, εγκρίνοντας την αλλαγή την ονομασίας της ΠΓΔΜ σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". 

ΝΔ: προκλητική η αφωνία του Πρωθυπουργού

«Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στη χώρα μας, προκαλούν όλους τους Έλληνες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και συμπληρώνει «και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών, κ. Τσίπρα».

Υπενθυμίζει ότι «η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει, αντί να εξαλείφει, τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, υπενθύμισε πως η η ΝΔ έχει εξαρχής τονίσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα και ότι δεν προτίθεται να πει “ναι” στην επικύρωσή της ούτε στην παρούσα Βουλή «ούτε στην επόμενη, στην οποία θα είναι πλειοψηφία».