X

“Δήλωση μετάνοιας” του Ζάεφ μετά τις αντιδράσεις Νίμιτς και Αθήνας

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός της FYROM, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αναφορές του για «μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Ant1news

Σε αναδίπλωση των δηλώσεων του και σε επαναβεβαίωση της δέσμευσης του για προσήλωση στην τήρηση των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, μετά το «τράβηγμα του αυτιού» από τον Μάθιου Νίμιτς και τις έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, που προκάλεσαν οι αναφορές του για «μακεδονική γλώσσα που θα διδάσκεται στην βόρεια Ελλάδα» και για «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Σε δήλωση του, ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένος στην πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι «όλες μας οι πράξεις και οι δηλώσεις γίνονται με καλή πίστη και με στόχο την στήριξη της συμφωνίας».

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης των Σκοπίων

Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας. 

Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των  Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για την γλώσσα και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών οι οποίες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις Ευρωπαϊκές Αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε εάν τα σχόλια του έγιναν αντιληπτά με οιονδήποτε άλλο τρόπο.

Συνάντηση Κατρούγκαλου - Ντιμιτρόφ

Την ανάγκη αποφυγής προβληματικών δηλώσεων που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ της FYROM, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στόλτενμπεργκ: ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 

Μπαράζ αντιδράσεων απο Αθήνα και ΟΗΕ

Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ, να εναρμονιστεί πλήρως με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τηλεφωνική παρέμβασή του στα Σκόπια.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για “Μακεδόνες του Αιγαίου” και διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας” στην Ελλάδα, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον κ. Νίμιτς.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προειδοποίησε τα Σκόπια πως «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έρθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

 

Ισορροπημένη και για τις δύο πλευρές χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία».

 

Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το εύρος της εθνικής ζημιάς. Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης πως «επιβεβαιώνουν ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας», διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος παραβρέθηκε στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής. Επίθεση σε Μητσοτάκη-Γεννηματά εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, ο οποίος δήλωσε πως «Για μια ακόμη φορά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους τους αρχηγούς τους, θυμήθηκαν να παίξουν τον γνωστό υποκριτικό τους ρόλο: εκείνο του γιαλαντζί “Μακεδονομάχου”».

«Οι δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα του αλυτρωτισμού παραμένουν στη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο όμως και τα άλλα κόμματα, που από κοινού κρύβουν την αμερικανοΝΑΤΟϊκή προέλευση της Συμφωνίας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση ενός αλληλοτροφοδοτούμενου, απ’ όλες τις πλευρές, εθνικισμού-αλυτρωτισμού».