X

Τα… “κουκιά” για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετρά η κυβέρνηση

"Δεν κάνω το χατίρι κανενός τρίτου παράγοντα στο Μακεδονικό", διαμηνύει ο Πρωθυπουργός, ενώ δείχνει να έχει σπάσει η συμμαχία των προθύμων βουλευτών, να στηρίξουν τη Συμφωνία.

Ant1news

Μια ημέρα μετά το ταξίδι του στην Μόσχα και με φόντο την ρωσική αντίθεση στην προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της χώρας δεν ετεροπροσδιορίζεται από τα συμφέροντα τρίτων χωρών.

«Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχθούμε ποτέ πιέσεις, σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Κινδυνεύει η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Επί ξηρού ακμής δείχνει να κινείται η πλειοψηφία για την στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

Το μπλοκ των προθύμων σπάει. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης από το Ποτάμι και Θεοχαρόπουλος από το Κίνημα Αλλαγής βάζουν αστερίσκο μετά τις προκλήσεις Ζάεφ.

 «Ενδεχόμενες παραβιάσεις συμφωνηθέντων στο κείμενο του Συντάγματος που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα απαιτούν επαγρύπνηση, υπογράμμισε στο Παρασκήνιο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος

 «Αυτά τα δυο σημεία (σημ. γλώσσα και ιθαγένεια), με τα οποία εξ αντικειμένου δημιουργείται πρόβλημα στη Συμφωνία, είναι σημεία τα οποία κακοδιαχειρίζονται οι γείτονες» σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης στο ΘΕΜΑ RADΙΟ

Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, διέψευσε ότι επεξεργάζεται ερμηνευτική δήλωση ενώπιον του ΟΗΕ ενώ και οι σκοπιανοί αντέδρασαν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιπλέον δέσμευσης τους.

 «Η κυβέρνηση μας θα κάνει νέα διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών» ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος στην REAL NEWS

Ο Ζάεφ “νευρίασε” τους Βούλγαρους.

Ο Ζάεφ μπορεί να μιλά στο συνέδριο των σοσιαλιστών στη Λισαβόνα, ως πρωθυπουργός της.... “Μακεδονίας” αλλά τα όσα λέει για μακεδονική γλώσσα και διδασκαλία της στην Ελλάδα .... νευρίασαν και τους Βούλγαρους.

«Ο Ζάεφ αύριο μπορεί να ζητήσει αυτή η πλήρως αναγνωρίσιμη ως βουλγαρική διάλεκτο να μελετηθεί και ως επίσημη ξένη γλώσσα στη χώρα μας, κάτι που είναι απαράδεκτο και προκλητικό», δήλωσε ο Κρασιμίρ Καρακατσανόφ. Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας 

«Θα χρειαστεί χρόνος για να διαγραφούν τα ίχνη της "πλύσης εγκεφάλου" από την πρώην Γιουγκοσλαβία ότι υπάρχουν Μακεδόνες» σχολίασε η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας

Οι “Μακεδόνες του εξωτερικού”...

H σκοπιανή κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται να κάνει πίσω σε όσα ανέφερε για «Μακεδόνες του εξωτερικού».

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Telma της ΠΓΔΜ, οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών που διεξάγονται εντός του πλαισίου δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, δείχνουν ότι θεωρείται πιθανή η αλλαγή του όρου «Μακεδόνες του εξωτερικού» για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν στο εξωτερικό σε «απόδημους».

Πάντως, ο όρος των «αποδήμων» έχει συμφωνηθεί ήδη από την εποχή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν Ελλάδα και ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει συνταγματική τροποποίηση των Σκοπίων με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, που μιλά για Απόδημο Ελληνισμό.