X

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην “σκιά” των τουρκικών προκλήσεων

Νέες απειλές και περισσότερες από 100 παραβιάσεις του FIR την Πέμπτη, παρά τα μηνύματα Τσίπρα, Καμμένου και Α/ΓΕΕΘΑ.

Ant1news

Στην σκιά του μπαράζ των, λόγω και έργω, τουρκικών προκλήσεων συνεδριάζει, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρίσκεται η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, με αιχμή τις προκλήσεις που κλιμακώνονται, μετά την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Α/ ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, λέγοντας ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βομβαρδίσουν βραχονησίδα στην οποία θα έχουν ανέβει, προσπαθώντας να την καταλάβουν, Τούρκοι στρατιώτες, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένου.

Ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, που αποχώρησε πριν την λήξη της συνεδρίασης, καθώς έπρεπε να μεταβεί στην Βουλή, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρέπει να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ανέφερε ότι «υπάρχει κλίμα σύμπνοιας μέσα στη συνεδρίαση». Όπως είπε, μείζον θέμα για το κόμμα του είναι «η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών».

Μηνύματα και... προκλήσεις!

Μήνυμα στην Άγκυρα με τελικό αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – με τον οποίο σχεδιάζει να συναντηθεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα - έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα αφού ζεύγος τουρκικών F16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Καστελλόριζο, την ώρα μάλιστα που αποχωρούσε από το νησί ο Πάνος Καμμένος

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των δηλώσεων του, μετά το τέλος της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, «υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

 

Αργότερα το απόγευμα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι "αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση έστω και ένα χιλιοστό, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!".

Η αντίδραση της Άγκυρας πάντως έδειξε ότι κάθε άλλο παρά «ίδρωσε το αυτί της», καθώς σύμφωνα με τον απολογισμό του ΓΕΕΘΑ, συνολικά την Πέμπτη καταγράφηκαν 110 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από 35 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 14 ήταν οπλισμένα.

 

Πρόκειται για 15 σχηματισμούς F-16, δύο σχηματισμούς F-4 και τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 (φωτογραφικά-κατασκοπευτικά), που προέβησαν και σε 35 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά, ελληνικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με τους εισβολείς σε έξι εικονικές αερομαχίες.

Για «γαλάζια» πατρίδα έκανε λόγο σε  δηλώσεις του, το πρωί της Πέμπτης, απαντώντας στον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ,  ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ αναφέροντας ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

 

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, εξαπέλυσε νέες απειλές, αυτήν την φορά κατά της Κύπρου, δηλώνοντας ότι «εαν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές θα αντιδράσουμε ανάλογα».