X

Πηγές ΥΠΕΞ: εντός Ιανουαρίου οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εντός του Ιανουαρίου και μετά την επίσκεψη Μέρκελ, το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία, σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΞ.

Ant1news

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν ότι εφόσον η τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή της ΠΓΔΜ – που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου – κυλήσει ομαλά, τότε η εισήγηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στη χώρα μας, εντός του Ιανουαρίου του 2019.

Θα έχει προηγηθεί και η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και μέχρι το Μάιο θα έχει οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και απαντώντας στη ΝΔ που υποστηρίζει ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί έγκαιρα, τόνισαν ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμιά εκκρεμότητα.

Υπογράμμισαν επίσης, ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, μέσα στον Ιανουάριο, σχολιάζοντας ότι δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία, «δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε κατάληψη σε ελληνικό έδαφος». Συμπλήρωσαν δε πως οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία θέτοντας το δίλημμα στην Άγκυρα, «ή θα πάρετε Patriot ή S-400 με κυρώσεις».

Τέλος οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν ότι η Κυβέρνηση έχει πλειοψηφία τόσο για τη Συνθήκη των Πρεσπών, όσο και σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν μέσω του εκπροσώπου τους, Θεόδωρου Τοσουνίδη, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απότρεπει τις αλυτρωτικές τάσεις των Σκοπιανών.