X

Η Τουρκία στέλνει το Μπαρμπαρός στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Παράλληλα, προχωρά σε μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών, μετά την ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ και Καμμένου στις νέες προκλήσεις του Τσαβούσογλου.

Ant1news

Σε συνέχεια των υψηλών τόνων που χρησιμοποίησε η Άγκυρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19, με την οποία ανακοινώνουν τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Μπαρμπαρός και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου επικαλύπτει τμήμα της κυπριακή ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει αναγγείλει για σήμερα και τη διεξαγωγή «διμερούς άσκησης με συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου», όπου η ευθύνη για έκδοση ΝΑVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές.

Τονίζεται δε ότι οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του με αφορμή το νέο έτος, ανέφερε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας, δόθηκε χθες από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε κακομαθημένο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας , Πάνο Κάμμενο, για να λάβει βέβαια την ανάλογη απάντηση.

Υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι και Παναγιά

Υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και τη νήσο Παναγιά πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη, λίγες μόνο ώρες μέντα την έκδοση της ΝΑVTEX από τις αρχές της γείτονος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ένα ζεύγος τουρκικών F16 στις 12:44 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 28.000 ποδιών και εξήλθε του FIR Αθηνών.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12:56 εισήλθε ξανά στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά, σε ύψος επίσης 28.000 ποδιών και ακολούθως εξήλθε του FIR Αθηνών.