X

Ζάεφ: η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον

Τι λέει για την ιθαγένεια και την γλώσσα. Σάλος για τα 240.000 διαβατήρια της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Επίθεση του Μαξίμου στην ΝΔ.

Ant1news

«Τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές» σημειώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Ζόραν Ζάεφ, στην οποία αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση των βουλευτών της πΓΔΜ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκτιμά ότι η πλειοψηφία θα είναι μεγαλύτερη από τις 80 ψήφους, κάνοντας λόγο για 90- 100 ψήφους, και σημειώνει ότι υπάρχουν 76 μέχρι στιγμής.

«Η Ελλάδα δικαιούται να είναι χώρα – ηγέτης στα Βαλκάνια», είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι, «υπάρχει ένα ρίσκο αλλά πιστεύω πολύ στο εγχείρημα και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί εμπιστεύομαι τον φίλο μου τον Αλέξη και αυτός με εμπιστεύεται και θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουν οι πολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον».

Όπως υπογράμμισε, «η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει την συμφωνία».

Αναφορικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως «εκείνο που γνωρίζω είναι πως εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε "Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή μας κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Σχετική με το ζήτημα της ιθαγένειας, ανέφερε πως «θα αναφέρεται ως "Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας"», την ημέρα που δέχεται επίθεση από Μέσο της χώρας του, το οποίο τον κατηγορεί ότι παρήγγειλε 240.000 διαβατήρια υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Για το θέμα της γλώσσας, είπε πως «έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ με απόφαση του 1977, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της κοινής βράβευσής του με τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης, σημείωσε πως, «όταν μας πρότειναν ως υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης έστειλα ένα μήνυμα στον Τσίπρα και του είπα πως είναι μεγάλη μας τιμή, μου απάντησε πως το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η φιλία μας και το καλύτερο μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες. Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη, και ελπίζω να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον την προσωπική μας σχέση, να βρεθούμε εδώ ή στην Αθήνα, πάντα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι πολίτες μας, οι χώρες μας, θα γίνουν επίσης ειλικρινείς φίλοι».

Σε δεύτερη αναφορά του στον Έλληνα Πρωθυπουργό και το πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε πως «γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο, όμως πιστεύω ότι η αγάπη για τη χώρα του θα αποβεί θετική και για τον ίδιο προσωπικά, για την κυβέρνηση, επίσης, για το φίλο μου τον Κοτζιά που δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά στηρίζει πολύ θετικά τη συμφωνία». 

«Γνωρίζω πως και οι δύο εργάζονται για να φέρουν ευημερία στους Έλληνες πολίτες και το ελληνικό έθνος» συμπληρώνει ο Ζόραν Ζάεφ.

Μαξίμου: ο Ζάεφ καταρρίπτει πλήρως τις ψευδοερμηνείες της ΝΔ

“Με τη σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σκορπάει στους πέντε ανέμους το σύνολο της επιχειρηματολογίας του κ. Μητσοτάκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών” επισημαίνει το  Μέγαρο Μαξίμου . Ταυτοχρόνως αναρωτιέται “πίσω από ποιο νέο αστείο επιχείρημα θα κρυφτεί για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του;”

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης επισημαίνοντας πως ο κ. Ζάεφ αναφέρει ότι:

1. «Ιθαγένεια σημαίνει υπηκοότητα». Ιδιαίτερα δε μετά τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος γίνεται και ρητό ότι η ιθαγένεια δεν προκαταβάλλει τον εθνοτικό προσδιορισμό των πολιτών της γείτονος και επομένως εθνότητα και ιθαγένεια διαχωρίζονται πλήρως χωρίς να παραμένει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

2. «Για το θέμα της Γλώσσας, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

3. «... αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

“Αναρωτιόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά τι νέο διαστρεβλωτικό επιχείρημα θα σκαρφιστούν οι υποστηρικτές της μισαλλοδοξίας και της αδράνειας για να υποστηρίξουν τη γραμμή Γεωργιάδη- Σαμαρά.

Τώρα που ο ίδιος ο Ζόραν  Ζάεφ καταρρίπτει πλήρως τις ψευδοερμηνείες της ακροδεξιάς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας περί εθνότητας, γλώσσας και παράδοσής τι θα κάνει ο κος Μητσοτάκης; 

Πίσω από ποιο νέο αστείο επιχείρημα θα κρυφτεί για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του;”