X

Ερντογάν: θα πετάξω τους Έλληνες στη θάλασσα

Ο “Σουλτάνος”... ονειρεύεται σύνορα μέχρι τη Βιέννη και απειλεί με πρόσχημα τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ant1news

Ανεβάζει τους τόνους της επεκτατικής ρητορικής του ο Ερντογάν, επαναφέροντας στο προσκήνιο την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Με νεο-οθωμανικές κορώνες, ονειρεύεται σύνορα μέχρι τη... Βιέννη!.

«Για μας τα σύνορα της Σμύρνης αρχίζουν από τη Βιέννη, αρχίζουν από τις ακτές της Αδριατικής, αρχίζουν από το Ανατολικό Τουρκεστάν κι αρχίζουν από τις βόρειες και ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Από τον καιρό του Χατζά Μπέη εδώ κι  900 χρόνια η Σμύρνη είναι τουρκική. Από τη Θεσσαλονίκη και την Κριμαία μέχρι την Κρήτη τα αδέλφια μας ζούσαν πάντοτε με ειρήνη» είπε ο Ερντογάν.  

«Εγώ θα πετάξω τους Έλληνες στη θάλασσα»

Μιλώντας ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου σε μέγα πλήθος στη Σμύρνη, ο “Σουλτάνος” απήγγειλε ποίημα του Μουχαρέμ Ερτάς για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι βρήκε την ευκαιρία να πει σε πρώτο πρόσωπο: Εγώ θα πετάξω τους Έλληνες στη θάλασσα.

«Η αλεπού δεν μπορεί να μπει στο κρεβάτι του λιονταριού. Μην πας να κόψεις το τριαντάφυλλο. Ο ελληνικός στρατός δεν σκοτώνεται. Μην πας να περάσεις. Εγώ θα περάσω στη Σμύρνη και θα πετάξω τους Έλληνες στη θάλασσα»...

Δεν έμεινε, όμως, στην ιστορική αφήγηση. Εκτοξεύοντας νέες ανθελληνικές κορόνες, κάλεσε τους Σμυρνιούς να πετάξουν στη θάλασσα τους εχθρούς του.

«Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε εναντίον των αλεπούδων που θέλουν να μπουν στο κρεβάτι του λιονταριού; Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μέρα και νύχτα για να στερέψουμε τα ποτάμια που μας διαβρώνουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό; Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας, να τους πετάξουμε στη θάλασσα όπως έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ;»

Οι Τούρκοι δεσμεύουν το Καστελόριζο για άσκηση

Την ίδια στιγμή η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία προκαλούσε με μια ακόμη παράνομη Νάβτεξ, που κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την ένταση, καθώς δεσμεύει για την ερχόμενη Τρίτη, όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου για άσκηση έρευνας και διάσωσης, χωρίς καν να εξαιρεί τα ελληνικά εδάφη και τα χωρικά ύδατα που περιλαμβάνονται στην περιοχή που δεσμεύει.