X

Ζάεφ: Δεν έχω βρει τους 80 βουλευτές για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Ποιοι μπλοκάρουν την διαδικασία. Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής.

Ant1news

Δεν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων επισήμανε σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά και ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

«Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ολόκληρη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη «Μακεδονία» όσο και στην Ελλάδα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κίνημα BESA αλλά και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το BESA ζητά με τις συνταγματικές αλλαγές να ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν είναι μονοεθνικό, όπως αφήνει να εννοηθεί η πρόβλεψη για την υπηκοότητα («μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας») και η τροπολογία για την διασπορά.

 

Από την πλευρά της, η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια, να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος δίπλα στις λέξεις “ανεξάρτητη και κυρίαρχη” η λέξη “πολυεθνική” και η αναφορά σε “μακεδονικό λαό” να αντικατασταθεί από αναφορά σε “πολίτες”, προκειμένου να τονιστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής 

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ Κοινοβουλίου, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.