X

Μήνυμα Νίμιτς στην Αθήνα: προσβλέπω στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σίγουρος ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με τη σειρά της τη διαδικασία, εμφανίζεται ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Ant1news

Για «ιστορική συμφωνία», που «ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και «για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάθιου Νίμιτς έχει ως εξής:

«Καλωσορίζω τα τελικά βήματα που έλαβε το Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της χώρας για την επιτυχία αυτή και για τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ανέλαβαν αυτή τη σημαντική διαδικασία. Αυτή η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσά τους και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία. Όπως και στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τα δύο Μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

Τις εξελίξεις χαιρέτισε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας οτι πρόκειται για μια “ιστορική συμφωνία” που θα επιτρέψει στο γειτονικό κρατίδιο να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Μακεδονίας να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται για την επικύρωση της συμφωνίας Πρεσπών με την Ελλάδα. Οι ηγέτες της Μακεδονίας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το βλέπουν αυτό ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

 

Σίγουρος ο Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, μαζί με την φίλη μας, την Ελλάδα, θα απορρίψουμε την απομόνωση και τις παρανοήσεις και θα επικυρώσουμε την ιστορική συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βέβαιος ότι και οι Έλληνες βουλευτές θα αναγνωρίσουν το σημαντικό τους ρόλο σε αυτήν την ιστορική στιγμή», τόνισε.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την επικύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ των απαιτούμενων συνταγματικών τροποποιήσεων, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.