X

Debate Κατρούγκαλου – Δένδια στον ΑΝΤ1 για την Συμφωνία των Πρεσπών (βίντεο)

Τι λέει ο Αν. ΥΠΕΞ για την «επόμενη ημέρα» και όσους πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. «Πυρά» του βουλευτή της ΝΔ για εκχωρήσεις στους Σκοπιανούς.

Ant1news

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δεν θέλουν να υπάρχει το όνομα Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού Κράτους, αυτή είναι η βασική διαφωνίας τους» σημείωσε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφέροντας «την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία είχε επικαλεστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάσει της οποίας θα μπορούσε να είχε δοθεί παρόμοια λύση στο Σκοπιανό».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι με βάση την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία της FYROM, «η Κυβέρνηση έχει κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την διαφωνία με την γειτονική χώρα, ένα τρόπο με τον οποίο προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα».

Απαντώντας, ο Νίκος Δένδιας από την ΝΔ, είπε ότι η συμφωνία έχει κλείσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς η Κυβέρνηση εκχώρησε το όνομα της Μακεδονίας καθώς θα αναφέρεται όχι με μία, αλλά με δύο λέξεις («Βόρεια Μακεδονία»), λέγοντας ότι παραχωρούνται στους κατοίκους της γειτονικής χώρας την «Μακεδονική» εθνικότητα και την ιθαγένεια.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «όπως χειρίστηκε το θέμα, κρύβοντας τους χειρισμούς του από την αντιπολίτευση, δίχασε τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται και από την διοργάνωση του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας».

 

Ο κ. Κατρούγκαλος ανταπάντησε πως σε τίποτα «από όσα αναφέρει το Σύνταγμα της FYROM, το οποίο άλλαξε κατ΄ επιταγήν υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει «απειλή» για την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι έχει προστατευθεί και η μακραίωνη παράδοση της χώρας και η πολιτιστική μας κληρονομιά».

Εμείς αντιδρούμε και θα «πολεμήσουμε» την Συμφωνία, είπε ο κ. Δένδιας, καθώς όπως ανέφερε «θεωρούμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε καλύτερη συμφωνία με την γειτονική χώρα».

Δείτε και την συνέχεια στο debate Κατρούγκαλου - Δένδια για την Συμφωνία των Πρεσπών, στο βίντεο απο το κεντρικό δελτιο ειδήσεων του ΑΝΤ1: